Acar begärs häktad för bombdåd

Misstänks för att ha försökt spränga två män till döds.


STOCKHOLM. Denho Acar, ledaren för det kriminella gänget Original Gangsters, har begärts häktad i sin frånvaro, misstänkt för att ha försökt att spränga två män till döds.

Bombdåden, som inträffade på Södermalm och på Värmdö i Stockholm tidigare i år, genomfördes av två unga medlemmar från OG, men åklagaren tror att de handlat på uppdrag utifrån.

– Sprängladdningarna hade enorm kraft och orsakade stor förstörelse. Det var ren sinkadus att ingen människa kom till skada, säger kriminalinspektör Håkan Ström vid länskriminalens våldssektion i Stockholm till Dagens Nyheter.

Under torsdagseftermiddagen begärde chefsåklagare Tora Holst Denho Acar häktad, misstänkt för mordförsök och anstiftan till grov allmänfarlig ödeläggelse.

I nuläget sitter fem män häktade i samband med bombdåden. En av dem är bara 17 år gammal.

Acar har inte varit i Sverige sedan hösten 2006 och befinner sig för närvarande i Turkiet, där han har turkiskt medborgarskap. Men turkiska myndigheter är beredda att ställa Acar inför rätta i hemlandet och hålla rättegången där.

– Det finns absolut en plan om att Acar ska ställas inför rätta. Men hur den ser ut vill jag inte kommentera, säger Holst till Dagens Nyheter.

Häktningsförhandlingarna ska hållas under måndagen, men man tror inte att 35-årige Acar kommer att närvara.

Den första bomben var avsedd för en före detta krögare, men gärningsmännen tog fel på krögarens namn och i stället detonerade sprängladdningen utanför bostaden till en tevejournalist från TV4.

– I stället placerades sprängladdningen utanför dörren till en kvinnlig tevejournalist, som fick metallsplitter i sängen där hon låg och sov. Vi är övertygade om att det berodde på en ren namnförväxling, säger Håkan Ström till Dagens Nyheter.

Acar ska ha drivit in en skuld för exkrögaren, men han vägrade sedan att betala OG-ledaren för dennes tjänster.

Den andra bomben riktades mot en dataspecialist som utredarna tror skulle "straffas" för att han hackat sig in på OG-relaterade sajter på nätet.

Bo Runnqvist, Acars offentliga försvarare, uppger att hans klient nekar till brott.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!