"Original Gangsters är marginaliserat"

OG inget större hot, enligt polisen. Ändå fortsätter Denho Acar nyrekryteringen.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Det kriminella nätverket Original Gangsters är allt mer splittrat, men ledaren Denho Acar förnekar att OG skulle vara i någon kris. Det sker ständigt rekryteringar för de olika verksamheterna såsom indrivningsföretaget Original Inkasso och Original Pharma, som på nätet säljer droger som inte hunnit bli narkotikaklassade.

– Det kommer nya grabbar hela tiden. Om du får sparken antar jag att GP anställer en ny kriminalreporter, säger Denho Acar till Göteborgs-Posten.

– Vi började på gatan på 90-talet. Vi var unga och tyckte det var häftigt att springa omkring med puffra och skyddsväst. I dag varken syns eller hörs vi på samma sätt. Men det betyder inte att vi inte existerar. Tvärtom, fortsätter han.

Länskriminalen menar att OG inte tillhör polisens största problem.

– Vi fokuserar inte på grupper. Det är trots allt enskilda personer som begår brotten och som vi griper och lagför. Sen ryktas det om att spridda individer ibland använder OG:s namn för att nå fram med sitt budskap, säger Sven Alhbin, operativ chef, till Göteborgs Posten.

Det finns däremot flera nya fall med kopplingar till nätverket. En 33-årig medlem är misstänkt för bombattentatet på Södermalm i Stockholm. En 22-årig sympatisör har gripits misstänkt för grov utpressning i Strömstad. samt en 29-årig släkting till Acar är misstänkt för samma brott i Åtvidaberg.

De senare handlar om affärer relaterade till Original Inkasso. Men Acar menar att bolaget har träffat avtal som är förenliga med lagen, även om räntan är väldigt hög. Inkassobolaget är möjligen skyldig till uteblivna skatteinbetalningar, enligt honom.

– Med ett ledarskap i Turkiet ifrågasätter jag hur mycket av det som sker här i Sverige som överhuvudtaget är organiserat. OG:s idéer med tjänster via nätet borde vi kunna komma åt i samarbete med andra rättvårdande myndigheter, säger Sven Ahlbin till Göteborgs-Posten.

Skrivet av: