SVT-inslag kan ha gett Acar uppdrag

Fordringsägaren fick upp ögonen för gängledaren efter ett teveinslag.


STOCKHOLM. Den kriminelle gängledaren för Original Gangsters, Denho Acar, begärdes i förra veckan häktad för två bombdåd i Stockholm.

I ett av fallen skulle Acar driva in en skuld som en före detta krögare hade till en annan person. Nu uppger polis att gängledaren inte skulle ha fått uppdraget om det inte vore för ett inslag om Original Gangsters verksamhet i SVT:s Rapport.

Fordringsägaren fick upp ögonen för Acar efter inslaget i SVT där gängledaren berättade om sin verksamhet. Inslaget kommer nu att visas under måndagens häktningsförhandling.

Sprängladdningen som detonerade utanför en fastighet på Södermalm i Stockholm utfördes av två yngre medlemmar från OG. Men de hade tagit fel på exkrögarens adress och i stället drabbades en journalist vid TV4 av dådet.

– Allt talar för att OG inte skulle ha fått uppdraget i fallet på Södermalm om det inte varit för inslaget i SVT:s Rapport, säger kriminalinspektör Håkan Ström vid länskriminalen i Stockholm till Dagens Nyheter.

Denho Acar misstänks även för försök till grov utpressning mot en företagare i Åtvidaberg, då han vid flera tillfällen ringt upp företagaren och krävt honom på 200 000 kronor.

Fordringsägaren var en person som tidigare hade arbetat med företagaren och som nu ville ha tillbaka pengarna efter en misslyckad företagssatsning.

OG-ledarens yngre bror, som ska ha agerat kurir i fallet, åtalades men har nu friats. I stället dömdes fordringsägaren, som beställt indrivningen, till sex månaders fängelse för försök till utpressning.

Acar lär ha figurerat som huvudman i ärendet, men åtalades inte eftersom processen ansågs vara för tidskrävande. Men när han nu begärts häktad vill åklagare Heléne Gestrin göra ett nytt försök och ambitionen är att man så småningom ska kunna samordna de olika anklagelserna mot gängledaren.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!