Unga svenskar: Ej fel köra efter vin

26 procent tycker inte att det är helt fel att köra bil efter ett glas vin.


En stor majoritet av svenska folket tycker det är klokt att fundera på hur mycket man dricker och vilka gränser man har för sina alkoholvanor.

De flesta tycker att det är fel att köra bil efter ett glas vin eller en öl.

Men bland Sveriges unga är åsikterna lite annorlunda. Det visar en undersökning som gjorts av IQ.

Enligt undersökningen var det bara 74 procent av de tillfrågade under 29 år som tyckte att det var helt fel att köra bil efter ett glas vin eller en öl.

24-årige Johan, som inte vill figurera med sitt efternamn, är en av Sveriges unga som kört bil efter att ha druckit alkohol.

– Jag skulle aldrig sätta mig bakom ratten om jag kände av vad jag nu har druckit. Om jag tar ett glas vin till maten och vet med mig att jag ska köra senare så väntar jag ett tag innan jag sätter mig i bilen. Tar kanske ett extra glas vatten, säger Johan till Nyheter24.

Och han är inte ensam. 26 procent av de tillfrågade i den yngre generationen kan tänka sig att köra efter att ha druckit alkohol.

– Det är tydligt att vi har svenska folket med oss i synen på måttfullhet, men det behövs insatser eftersom det är skillnad på attityd till ett problem och eget beteende, säger Ann-Therése Enarsson, vd för IQ.

Undersökningen omfattade 1000 intervjuer som gjorts på personer från 16 år och uppåt.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bättre än väntat från Avanza

Risk för nya ras i danska Børsen

Det finns risk för att fler delar av den brandhärjade historiska byggnaden Børsen i Köpenhamn kollapsar.

Börsen väntas falla efter Israelattack

Det ser ut att bli en minusöppning på Stockholmsbörsen, enligt förhandeln på IG Markets. På flera ledande Europabörser pekar det också mot minussiffror efter uppgifter om att Israel ska ha attackerat mål i Iran.

Morgonens nyheter 19 april

1 timme sedan
Här är morgonens nyheter i korthet.

Två unga män döda i våldsam krasch

1 timme sedan
En 18-årig man och en 20-årig har dött i en bilkrasch i Eskilstuna, säger polisen till Aftonbladet. Olyckan skedde kort efter midnatt.

Fler tror på stigande bopriser

1 timme sedan
Svenskarnas tro på stigande bostadspriser ökar för sjätte månaden i rad. Mer än hälften tror på en uppgång under året, visar Länsförsäkringarnas mätning Boprisbarometer.