Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Fem starköl i veckan är lagom"

Nyheter | 05/06/2009 11:39

Men ändå dricker tre av tio ungdomar för mycket minst en gång i månaden.

IQ har låtit svenska ungdomar mellan 16-26 år svara på hur mycket alkohol som är okej att dricka under en vecka. Och resultaten visade att ungdomarna i genomsnitt tyckte att cirka fem starköl i veckan var lagom, vilket motsvarar 22 centiliter 40-procentig alkohol.

–Vi vill få unga att reflektera över sin alkoholkonsumtion och sätta gränser. Dricker man fem starköl utspritt över veckan är det troligtvis inte någon fara för en ung man, men eftersom de flesta ungdomar konsumerar sin alkohol vid ett och samma tillfälle är det en annan sak. Då är fem starköl definitivt en riskkonsumtion, i synnerhet för unga tjejer, säger Ann-Therése Enarsson, vd IQ-initiativet, enligt ett pressmeddelande från IQ.

I undersökningen uppgav tre av tio ungdomar att de drack mer än lagom minst en gång i månaden. Några av anledningarna till detta var bland annat grupptryck och gratis drinkar.

–Hur mycket man faktiskt tål är givetvis individuellt och hänger ihop med bland annat kön, vikt och ålder. Ett bra sätt att få en uppfattning om hur man ligger till är att gå in på alkoholprofilen.se och testa, tillägger Enarsson.

Skrivet av: