Vitt vin "skadligt för tänderna"

Men ät ost samtidigt om du vill skydda dina tänder.


Att regelbundet dricka vitt vin kan vara skadligt för dina tänder. Det visar resultaten från en tysk studie som presenterats i Nutritional Research.

Och det är vinodlare och vinsmakare som är värst drabbade, menar experter.

Det är i synnerhet lågkvalitativt vitt vin som innehåller ämnen vilket skadar tandemaljen i större utsträckning än röda viner.

Forskarna undersökte vuxnas tänder som hamnat i kontakt med vitt vin under en hel dag. Och resultaten visade att tänderna förlorat både kalcium och fosfor på över 60 mikrometer av tandemaljens yta.

– Att sura maträtter och drycker skadar tandemaljen är ingen nyhet och man vet att vitt vin är mer frätande än rött, säger professorn Damien Walmsley, enligt BBC.

Det spelar ingen roll varifrån vinet kommer, dess ursprung eller alkoholprocenten. Allt har att göra med vinets pH-värde och hur länge vinet är i kontakt med tänderna.

Men om du vill skydda dina tänder är det enklaste att äta ost samtidigt, eftersom detta bromsar den frätande effekten.

"Traditionen att avnjuta ostar eller desserter tillsammans med vitt vin kan ha en välgörande effekt på att förhindra erosionen på tänderna. Detta eftersom ost innehåller höga koncentrationer av kalcium", skriver forskarna i studien.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!