Stureplanskrog frias för att ha nekat cp-skadad

"Trodde hon var full." Nu ska krogen ersättas med 69 700 kr.


Krogen Sturehof på Stureplan i Stockholm nekade en cp-skadad kvinna tillträde med motiveringen att hon var berusad.

Fallet anmäldes till Diskrimineringsombudsmannen.

Det togs upp i tingsrätten som gav Sturehof rätt.

DO överklagade till hovrätten, som gick på tingsrättens linje. Och nu senast meddelade högsta domstolen att de nekar prövningstillstånd.

Enligt domen, som står fast, "ger utredningen stöd för att det förekommer att personer med funktionshinder ibland felaktigt uppfattas som alkoholpåverkade."

Domen innebär att diskrimineringsombudsmannen ska ersätta Sturehof Aktiebolag för dess rättegångskostnad i hovrätten med 69 700 kr.

Full eller cp?

Det var 2003 som en cp-skadad kvinna tog kontakt med Expressen för att berätta om de problem hon stöter på när hon går ut på krogen. Efter överenskommelse med en journalist från tidningen beslöt de sig för att tillsammans gå ut på ett antal klubbar i Stockholm.

Runt elva på kvällen besökte de restaurang Sturehof på Stureplan i centrala Stockholm. Den handikappade kvinnan, som inte druckit en droppe, stoppades direkt vid entrén och en vakt frågade hur det stod till med henne. Sedan nekades hon inträde. Bara minuterna innan hade journalisten välkomnats in på restaurangen.

Cp inte samma som full

Trots att kvinnan inte nämnde att hon lider av en cp-skada menar både de artiklar Expressen skrivit och dr Birger Rexeds att rörelsemönstret avseende gång och tal hos en person med cp-skada skiljer sig avsevärt från en person som är alkoholpåverkad.

Men tingsrätten valde att tro på vakten och Sturehofs linje som menar att entrévärden gjorde bedömningen att hon faktiskt var berusad.

Diskrimineringsobudsmannen menar att beslutet kan tolkas som att en person som vill komma in på en krog måste berätta i entrén om eventuella funktionshinder. Det överklagades till hovrätten, men även där friades restaurangen.

Men DO gav sig inte. Domen överklagades till högsta domstolen, som alltså beslutat att neka prövningstillstånd.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!