Lördag 16 Okt
Stockholm

Hotfulla sms sprider skräck

Hotfulla meddelanden om död, våldtäkt och misshandel sprids via kedjesms.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

"Skicka detta meddelande inom 5 minuter, hinner du inte kommer du bli våldtagen och misshandlad inom ett år, skicka detta till 10 olika tjejer, och SKYNDA dig, det är bara en varning!"

Så lyder ett av de sms som spridits till flera tolvåriga flickor i Skåne. Men Maria Wiklund, inre befäl i Frölunda, är tveksam till om sms:en är olagliga. Sms:en skulle kunna gå under olaga tvång eller olaga hot. Men då måste det finnas en risk fär att brottet ska bli fullbordat, vilket hon inte tror är fallet i detta ärende.

– Den skyldige skulle i så fall vara grundhotaren, den som skrivit det första meddelandet. Men blir någon rädd så skriver vi självklart en anmälan, säger hon, enligt GP.

Susanna Carulsson, psykolog och psykoterapeut, menar att barn på mellanstadiet fortfarande är kvar i ett magiskt tänkande och därför reagerar på sms:en som sanna. Enligt henne kommer det logiska och kritiska tänkandet först i 13-årsåldern.

– De kan få mardrömmar och sömnsvårigheter som gör att de inte orkar med skolan. Och de kan känna sig väldigt ensamma, menar hon.

I takt med att tekniken utvecklas upptäcker skolorna allt fler problem. Elaka mejl, busringningar och sms är bara några av de problem som uppstår. Men hotsms:en verkar än så länge vara okända.

– Jag har aldrig hört talas om det tidigare. Men vi har haft problem med hot via sms och funderar på att införa ett mobilkontrakt som ger oss rätt att ta mobiltelefoner från elever som missbrukar dem, säger Kristina Stenvall, rektor på Guldhedsskolan, enligt GP.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela