Måndag 2 Aug
Stockholm

Treårige Simon smittades av svininfluensa – dog

Skickades hem från sjukhuset – i lördags dog treårige Simon.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

STOCKHOLM. I lördags dog treårige Simon Hamko i sina föräldrars armar.

Bara några dagar tidigare blev han hemskickad från Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm – eftersom läkarna trodde att han drabbats av ett vanligt virus. I själva verket hade han smittats av svininfluensan.

Simon började må dåligt under onsdagen och drabbades av feber, diarré och kräkningar.

Men på sjukhuset gjorde man bedömningen att Simon hade ett virus som skulle gå ur kroppen av sig själv. Föräldrarna blev ombedda att ge sonen vätskeersättning och skickades hem.

– Jag ville vara artig och respektera henne som läkare utan att ifrågasätta. Jag hade ju trott att Simon skulle läggas in, säger pappa Jack Hamko till Aftonbladet.

Läget förvärrades sent under fredagskvällen då treåringen blev helt frånvarande och fick problem med att andas.

Väl på akuten fick de vänta i 25 minuter innan någon tittade på Simon. Men när det blev hans tur blev han förd till intensivvårdsavdelningen. Kort efteråt stannade Simons hjärta.

– Han dog i våra armar. Läkarna berättade att han hade lunginflammation och hjärtmuskelinflammation och jag vet inte allt. Han hade ju kunnat räddas om han hade fått vård direkt. Varför fick vi ingen hjälp? tillägger Jack Hamko för Aftonbladet.

Under gårdagsmorgonen fick de veta att deras son smittats av svininfluensa. Dessutom var han smittad av vanlig influensa samtidigt.

Treåringen led av en muskelsjukdom som gjorde att han tillhörde en av riskgrupperna för svininfluensan. Hans föräldrar är övertygade om att deras son hade levt i dag om han fått hjälp i onsdags.

– Att vi berättar om det här kanske kan rädda andra barn. De som söker hjälp måste bli tagna på allvar. Läkarna kan inte agera som tomma människor utan blod i kroppen, säger Jack Hamko till

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela