Scientologerna utökar i Skåne

Scientologerna köper kontor för 50 miljoner och nyanställer över 100 personer.


För 50 miljoner kronor köper Scientologkyrkan i Malmö Daniscos huvukontor i Arlöv, med över 5000 kvadratmeter.

Verksamheten flyttar från Malmö-kontoret på 400 kvadratmeter där ett 30-tal anställda funnits, och utökar nu alltså massivt genom att nyanställa ett hundratal personer på det stora kontoret i skånska Arlöv.

- Vi behöver vara över 100 anställda i Arlöv för att kunna leverera det folk vill ha, säger Stig Andersson, informationsansvarig på scientologikyrkan i Malmö till lokaltidningen Skånskan.

I köpet ingår förutom runt 120 kontorsplatser också den stora hörsalen, som tidigare använts av Burlövs kommun för sina fullmäktigemöten. Dessutom ingår den fina trädgården på båda sidor om huset. Att Scientologerna hamnade i just Arlöv var tack vare det specifika huset.

– Det beror på att vi hittade denna fantastiska byggnad som var till salu på internet, säger Stig Andersson.

Scientologkyrkan grundades 1954 i Kalifornien, och firar 40 år i Sverige under 2009. Det finns runt 10 miljoner medlemmar i 163 länder i världen, fördelat på mer än 7000 kyrkor, missioner och relaterade grupper. I Sverige blev Scientologkyrkan registrerad som trossamfund av Kammarkollegiet år 2000, och fick samma år sin vigselrätt.

Scientologreligionen är sammansatt av L. Ron Hubbard's verk, som består av över 35 miljoner skriva och bandade ord.

Europakontoret ligger i Köpenhamn.

Cheferna ute i världen är glada över det nya husköpet i Arlöv:

– Våra högsta chefer i Los Angeles tycker det är en superfin byggnad så åtminstone inom vår verksamhet är huset redan världskänt, säger Stig Andersson till Skånskan.

Scientologläran har under åren varit i många kontroverser och av flera före detta medlemmar, journalister och rättsväsände beskrivits som en kult med stort kommersiellt intresse.

Några kända scientologer i världen är bland andra skådespelarna Tom Cruise, Kirsten Dunst och John Travolta, musikerna Pink och Chick Corea samt Elvis fru och dotter Priscilla och Lisa Marie Presley.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!