Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Scientologerna förnekar psyksjuka

- 05/01/2009, 08:55 -

Sekten accepterar varken psykiska sjukdomar eller medicin.

I samband med Jett Travoltas tragiska dödsfall har den vilda scientologdebatten sprakat upp på nytt. Många menar att sonen var autistisk, då han led av epilepsiliknande anfall. Vissa säger att det var under ett sådant anfall som pojken ramlade och slog i huvudet i det dödliga fallet. Men pappa John förnekar att sonen led av autism. Något som kan ha att göra med skådespelarens religion.

Vi ger dig en djupare inblick i den mystiska sektens syn på sjukdomar.

Scientologin om psykiska sjukdomar

Den kontroversiella sekten scientologerna har inte mycket till övers för psykiska sjukdomar. Medlemmar menar att sjukdomarna beror på traumatiska händelser i tidigare liv och för att bli av med tankemonster är det enda rätta sättet att använda sig av scientologins metoder och läror.

Därför accepterar religionen inte psykofarmaka, eftersom man hävdar att det bara är en bluff som tillfälligt lindrar symtomen, och inte själva sjukdomen. Så för att bli frisk från till exempel svår schizofreni måste patienten gå steg för steg tillbaka i sitt sinne för att hitta händelsen som orsakade sjukdomen. Scientologerna tror även att migrän och förkylning hör till gruppen psykosomatiska sjukdomar.

För några år sedan skapade Tom Cruise, som också är en anhängare av religionen, stor uppståndelse i media när han uttalade sig om skådespelerskan Brooke Shields. Cruise klandrade Shields för att hon tagit antidepressiv medicin efter en förlossningsdepression. Han menade nämligen att det inte fanns någon vetenskap bakom mediciner och att hon kunde ha återhämtat sig genom att bara äta vitaminer.

Cruise bad sedan om ursäkt för sitt uttalande och menar nu att han bara ville henne gott.

Se Cruise i intervju om händelsen.

Skrivet av: