Scientologerna förnekar psyksjuka

Sekten accepterar varken psykiska sjukdomar eller medicin.


I samband med Jett Travoltas tragiska dödsfall har den vilda scientologdebatten sprakat upp på nytt. Många menar att sonen var autistisk, då han led av epilepsiliknande anfall. Vissa säger att det var under ett sådant anfall som pojken ramlade och slog i huvudet i det dödliga fallet. Men pappa John förnekar att sonen led av autism. Något som kan ha att göra med skådespelarens religion.

Vi ger dig en djupare inblick i den mystiska sektens syn på sjukdomar.

Scientologin om psykiska sjukdomar

Den kontroversiella sekten scientologerna har inte mycket till övers för psykiska sjukdomar. Medlemmar menar att sjukdomarna beror på traumatiska händelser i tidigare liv och för att bli av med tankemonster är det enda rätta sättet att använda sig av scientologins metoder och läror.

Därför accepterar religionen inte psykofarmaka, eftersom man hävdar att det bara är en bluff som tillfälligt lindrar symtomen, och inte själva sjukdomen. Så för att bli frisk från till exempel svår schizofreni måste patienten gå steg för steg tillbaka i sitt sinne för att hitta händelsen som orsakade sjukdomen. Scientologerna tror även att migrän och förkylning hör till gruppen psykosomatiska sjukdomar.

För några år sedan skapade Tom Cruise, som också är en anhängare av religionen, stor uppståndelse i media när han uttalade sig om skådespelerskan Brooke Shields. Cruise klandrade Shields för att hon tagit antidepressiv medicin efter en förlossningsdepression. Han menade nämligen att det inte fanns någon vetenskap bakom mediciner och att hon kunde ha återhämtat sig genom att bara äta vitaminer.

Cruise bad sedan om ursäkt för sitt uttalande och menar nu att han bara ville henne gott.

Se Cruise i intervju om händelsen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Betalade inte för rävringen – auktion tas om

Oförändrad prognos om asylsökande till Sverige

12 000 personer väntas söka asyl i Sverige i år, enligt Migrationsverkets senaste prognos. Bedömningen är därmed oförändrad från prognosen i februari.

S-ledaren: Omdömeslöst rekrytera kompis

S-ledaren Magdalena Andersson är kritisk till Anna Kinberg Batras uppmärksammande rekryteringar.

Polisen rapporterar om brand, Degerfors

"Räddningstjänsten befinner sig på Stora Valla i Degerfors och släcker brand", skriver polisen på sin hemsida.

Talade om "infiltratörer" – Modi anklagas för hat

Indiens ledare Narendra Modi anklagas för hat mot muslimer efter att ha beskrivit dem som "infiltratörer".

Positiva toner inom tjänstesektorn

Tjänstesektorn i eurozonen repar sig. Inköpschefsindex steg i april till 52,9, klart över marknadens förväntningar som låg på 51,8. Framförallt märks en uppgång i Europas största ekonomi Tyskland. Ett indextal över 50 brukar traditionellt indikera tillväxt.