Torsdag 28 Okt
Stockholm

Vildsvin kan bli sjuka av utfodring

Jägare och markägare utfodrar vildsvin av flera skäl. Men de får bullar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Vilda vildsvin matas med wienerbröd, godis och limpor i plastpåsar, vilket ger dem karies och sannolikt även andra hälsoproblem.

De får även för mycket mat, vilket stör deras reproduktionscykel och kan leda till att kultingar dör.

Vildsvinen blir allt vanligare i de svenska skogarna till glädje för många jägare, men med viltolyckor och förstörda åkrar i kölvattnet. Jägare och markägare utfodrar djuren av flera skäl; för att de ska överleva, för att locka bort dem från åkermarker och för att jägare ska kunna passa vid utfodringsplatserna och skjuta svinen.

Enligt Christer Pettersson på Naturvårdsverket är utfodring ett bra sätt att förvalta vildsvinsstammen - om det görs på rätt sätt. I dag finns dock flera problem.

Flera experter som TT talat med berättar att stora mängder rester från livsmedelsindustrin, bland annat wienerbröd, choklad, sötad müsli och limpor i plastpåsar, dumpas i skogen. Till följd av maten de bjuds på har man påträffat många vildsvin som lider av karies, och sannolikt leder den ensidiga kosten även till andra "välfärdssjukdomar". Enligt Torsten Mörner, ordförande i Svenska Jägareförbundet, kan till exempel plasten runt limporna orsaka matsmältningsproblem.

Men maten är inte bara av fel sort, djuren får dessutom alldeles för mycket att äta.

– En för riklig tillgång till mat året runt stör deras normala evolutionscykler. De ska egentligen gå lite på svältdiet på vintern. Risken är att de föder ungar för tidigt, som kan stryka med i en köldknäpp, säger Jonas Malmsten, biträdande statsveterinär. Ett tredje problem är att maten dumpas nära vägar, och det ökar antalet vildsvinsolyckor i trafiken. Om några veckor väntas regeringen komma med beslut hur och om vildsvinsutfodringen ska regleras. Torsten Mörner tror att det behövs tydliga regler.

– Hur vi utfodrar är en etisk fråga. Många gör som de tror och tycker är bra och då blir det ibland mindre bra, säger han. (TT)

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela