Arbetslösheten bland unga stiger

Allt fler ungdomar står utan arbete i Norrbotten.


LULEÅ. Situationen för länets ungdomar har dramatiskt försämrats. På bara ett år har ungdomsarbetslösheten ökat med hela 42 procent.

19-åriga Camilla Nyström är en av Luleås 450 arbetslösa ungdomar. I våras gick hon ut medieprogrammet på gymnasiet, men har sedan dess inte fått något arbete.

–Jag trodde inte det skulle bli så svårt att få ett jobb. Jag har bland annat sökt en halvtid på en hamburgerrestaurang här i Luleå, men det var det 200 till som gjorde, säger Nyström, enligt NSD.

De jobb som finns tillgängliga är inte arbetsplatser där Camilla kan tänka sig att arbeta.

– Vid ett tillfälle fanns jobb som delgivare i Pajala och försäljare av sexleksaker i Luleå. Det är kanske inte det man tänker sig, menar hon.

Vid senaste månadsskiftet stod 1526 ungdomar från Norrbotten utan arbete i åldrarna 18-24 år. Det är 450 fler än i fjol. Men det är inte bara ungdomarna som har svårt att hitta jobb. Den totala arbetslösheten har också ökat i Norrbotten med 15 procent. Flest arbetslösa i Norrbotten bor i Kiruna och Pajala, medan Jokkmokk har den lägsta arbetslösheten med 2,8 procent.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lyft för amerikansk försvarsjätte

Klart ja till nya budgetregler i EU

Trots protester från fackförbund och många partier och ledamöter till vänster ger EU-parlamentet tummen upp för EU:s nya budgetregler.

Meta bjuder in till sin VR-satsning

Meta samarbetar med Microsoft, Asus och Lenovo för att få fart på sin VR-satsning.

Kiev: Ingen hjälp till ukrainare som smiter

Ukraina inför nya åtgärder som ska få män i stridbar ålder att återvända hem. Landet slutar att förse medborgare som uppehåller sig utomlands med hjälp och samhällelig service, meddelar utrikesminister Dmytro Kuleba.

Postnord tappar volymer – vill se kompensation

Brevvolymerna fortsätter att sjunka – och de kommer mer än halveras fram till 2030, bedömer Postnord som ser stora utmaningar framför sig.

Stina Nilsson byter sport – lägger av med skidskyttet

Stina Nilsson lämnade en framgångsrik längdkarriär för att satsa på skidskytte. Nu byter hon sport igen.