Fånge JO-anmäler för rätten till porr

"Vad är egentligen vitsen med att förvägra oss litteratur med porrinslag?!"


En fånge som sitter intagen på anstalten Johannesberg förvägras herrtidningar. Nu anmäler han anstalten till justiteombudsmannen.

"Jag har suttit på ett flertal anstalter tidigare och där har det aldrig varit några problem med att få ha herrtidningar på rummet", skriver mannen i ett öppet brev till justitieombudsmannen.

Han påpekar också att han är dömd för relationsvåld och inte våldtäkt.

"Precis som andra män i min situation har jag sexuella behov. Mig veterligen ingår det inte i straffet att jag inte ska få utlopp för dem."

Han ifrågasätter även jämlikheten inom kriminalvården. På kvinnofängelset Hinseberg får nämligen kvinnor tillgång till både "attrapper och porrtidningar".

Camilla Lindberg (fp), som tidigare motionerat i riksdagen om fångars rätt till porr, håller med den intagne.

– Jag tycker det här är fruktansvärt. Många av fångarna sitter ju inne under en väldigt lång tid. Deras cell blir ju deras hem. Och om de dessutom inte får så många permissioner är det ju faktiskt bara taskigt att förvägra dem herrtidningar, säger hon till Nyheter24.

Lagen verkställdes våren 2007 och är egentligen till för intagna som gjort sig skyldiga för sexualbrott och går i terapi för det.

–Då har jag förståelse för att de inte ska få läsa herrlitteratur. Men som det är nu har det spillt över till andra intagna. Och det är ju förfärligt. Det har blivit en form av kollektiv bestraffning som skapar onödiga slitningar på en redan ansträngd relation mellan fångar och kriminalvårdare.

Hur kommer det sig att intagna, som inte går i terapi för sexualbrott, inte får tillgång till herrtidningar?

–Det beror på att varje fängelse har en tolkningsfrihet i frågan. Vissa anser till exempel att om en fånge tar in en porrtidning så kan den spridas runt i fängelset och till slut hamna i händerna på en sexualbrottsling. Men det skiljer sig från fängelse till fängelse.

Enligt Lindberg är det här en del av ett större problem som också innefattar tobak.

Sedan januari 2008 ska nämligen alla svenska fängelser vara rökfria. Fångarna får endast chansen att röka en gång per dag.

–Det bygger på en moralism. Folk har en väldigt nitisk syn på fångar, berättar Camilla Lindberg.

Något som är intressant i fallet med rökningen är att fångarna kan få sin permission indragen om de blir påkomna med att röka.

–Det betyder alltså att du straffas för att röka.

– Men vad som är än mer anmärkningsvärt är att kriminalvården delade ut gratis nikotinplåster till de intagna efter att de märkte att det blev en bråkig stämning på fängelserna. En kostnad som faller på skattebetalarna, säger Camilla Lindberg till Nyheter24.

Riksdagsledamoten Camilla Lindberg uppger att det är svårt att driva frågan framåt eftersom att det är beslut tagna av kriminalvården och inte riksdagen.

Fången som sitter intagen på Johannesberg muckar i januari 2011.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan

Då kan bitcoinutbudet halveras

2 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

2 timmar sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

2 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

2 timmar sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

3 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.