Rasistskandal på grundskola

"Ställ er i ett led som svenska ungdomar och inte som illegala invandrare."


LULEÅ. Grundskolan Nya Läroverket i Luleå ger för ett otränat öga ett prydligt intryck. Men bakom skolans fasader döljer sig ett missnöje bland eleverna som frodats i flera år.

Enligt eleverna struntar rektorn i vad de tycker – bland annat när de rapporterat att en lärare uttryckt rasistiska åsikter.

Det var under en grillutflykt i samband med höstens terminstart som både lärare och elever samlats på Ormberget i Luleå för att grilla korv. Men då sa en av lärarna något som chockade eleverna.

– Han sa 'ställ er i ett led som svenska ungdomar och inte som illegala invandrare', säger en 15-årig elev till Norrländska Socialdemokraten.

En vecka efter utflykten tog de upp saken med skolans rektor, som sa att de skulle lägga saken "åt sidan".

Nu funderar eleverna på att anmäla skolan till barn- och elevombudsmannen, BEO.

– Det här räknas som trakasserier och då får man vända sig till Diskrimineringsombudsmannen. Om vi fick in en anmälan om detta så skulle vi samråda med DO för att se vem som skulle utreda ärendet, säger Lars Eriksson, jurist på Barn- och Elevombudet till Nyheter24.

Tidigare i år skickade rektorn ut ett mejl till föräldrarna och uppgav att eleverna inte fick bära "rastakläder" i skolan, det vill säga jamaicanska kläder med diverse symboler.

Fler och fler elever träder nu fram och berättar att många ur personalen vid skolan fällt negativa omdömen om elevernas hiphopinfluerade klädstil. En av eleverna, en 14-årig pojke, säger att han trakasserats för sina kläder sedan årskurs fem.

–Det är helt knäppt. Jag är här för att lära mig saker, inte höra att jag har fel kläder på mig, tillägger 15-åringen för Norrländska Socialdemokraten.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

Örkelljunga: Polisen rapporterar om brand

"Det brinner i en villa i Eket.", skriver polisen på sin hemsida.

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

En ny lag som trädde i kraft 1 januari 2024 har satt den svenska hamburgerkedjan Max i knipa. Men själva menar Max att det beror på kunderna.

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

1 timme sedan
Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Lund

1 timme sedan
"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.