Rasistdomare avvisade flicka

Juristen som beslutade om avvisning av 16-åriga Lollo, var högerextrem.


KARLSHAMN: 16-åriga Lollo fick skyddat boende efter att hennes pappa dömdes för misshandel. När så Migrationsdomstolen ville utvisa flickan tillsammans med hennes far, fick fallet stor uppmärksamhet i medierna. Trots att Lollo inte kunde ett ord kroatiska, levt hela sitt liv i Sverige och var helt ensam, skulle hon skickas till Kroatien.

Nu visar det sig att domaren som enhälligt beslutade om avvisningen, Mattias Steen, varit med i främlingsfientliga 30 novemberföreningen i Lund. Något han själv bekräftar.

– Jag slutade i föreningen när det började bli stökigt. Eller det började bli stökigt redan då. Jag har inte haft någon kontakt med föreningen på nära 15 år, säger han till Sydöstran.

Två gånger gick Mattias Steen med i tåget för att hylla Karl XII. Men själv såg han 30 novemberföreningen som en vanlig studentförening.

– Det var en gammal studentförening, helt utan agenda. Det var en tradition att tåga genom Lunds gator en gång om året, säger han enligt Sydöstran.

Men historieprofessorn Dick Harrison, som studerade i Lund vid samma tid, har en helt annan uppfattning. Han såg 30 novemberföreningen som främlingsfientlig redan då.

– Alla som minns något om Lund från 90-talets början kommer ihåg vilka kravaller det var. Från allra första början samlades äldre herrar för att hylla Karl den tolfte. Men redan under 80-talet fick föreningen en svans av unga rasister och BSS-anhängare. Det gjorde att deras aktiviteter tolkade som, om inte fascistiska, så mycket främlingsfientliga, säger Dick Harrison till Sydöstran.

I fredags beslutade Migrationsdomstolen att det inte föreligger något hinder för att utvisa 16-åriga Lollo till Kroatien. Flickans ombud ville inte uttala sig om de nya uppgiferna.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!