Svensk man dog – av svinvaccinet

Läkarna kopplar det nya vaccinet till mannens död.


En svensk man i 50-årsåldern har avlidit efter att han vaccinerat sig mot svininfluensan.

Mannen hade nyligen genomgått en hjärttransplantation och dog kort efter att han tagit sprutan. Vaccinet stötte nämligen bort hans nya hjärta.

Det här är första gången som svenska läkare har kunnat koppla vaccinet till ett dödsfall. Tidigare har åtta personer avlidit timmar eller dagar efter vaccineringen, men samtliga led av svåra kroniska sjukdomar.

–Vaccinet är den direkta eller indirekta orsaken till mannens död, säger Ingemar Persson, läkare och utredare vid Läkemedelsverket, enligt Aftonbladet.

Nu sprids oro på Smittskyddsinstitutet för att det unika dödsfallet ska leda till att människor inte vågar vaccinera sig. En presskonferens om mannens död kommer att hållas i Rosenbad i Stockholm under torsdagen.

Enligt uppgifter fanns speciella omständigheter kring mannen som inte var kända vid vaccineringen.

– Det går inte att säga att det var fel att vaccinera honom. Vi skriver ju till exempel fortfarande på vår hemsida att människor som genomgått hjärttransplantationer tillhör högriskgruppen och bör vaccinera sig. Men vi har fått ny kunskap som vi kan lära oss av, tillägger Persson för Aftonbladet.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

1 timme sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

1 timme sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

2 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

2 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

2 timmar sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.