Läkarstudenter utan svinvaccin

"Det är stötande att vi inte betraktas som vårdpersonal".


LUND. Läkar- och sjuksköterskestudenter som praktiserar i Lund får inte vaccineras mot svininfluensan.

Först var det tänkt att de studenter som vistades bland patienterna skulle få samma skydd som den övriga vårdpersonalen.

Men när vaccinet började ta slut ströks de studerande.

– Det är stötande att vi inte betraktas som vårdpersonal, säger Alan Mohtadi, ordförande för Medicinska föreningen till studenttidningen Lundagård.

Den 14 oktober plockades samtliga studenter bort ur den prioriterade gruppen i Lund.

Intresset för att bli vaccinerat har varit stort bland vårdpersonalen i Lund. I Malmö har 40 procent vaccinerats jämfört med 75 procent av de anställda i Lund.

– Vi var tvungna att ändra rutinerna och valde att lyfta ut studenterna. Det är olyckligt, men vi måste prioritera personalen som har ansvar för vården av patienterna. Dessutom kommer det stora flertalet av studenterna ändå att vaccineras under vecka 46, säger Ingela Friberg, vaccinationssamordnare i Lund, enligt Lundagård.

Men Mohtadi tycker inte att det är en tillfredsställande förklaring.

– Det är också väldigt olyckligt med tanke på att vi är potentiellt stora smittbärare med mycket patientkontakt samtidigt som vi byter avdelning var och varannan vecka? Bristen på vaccin är inte en tillfredsställande förklaring, tillägger Mohtadi för

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!