Man attackerad av björn

En 39-årig man har attackerats och rivits av en björn.


En 39-årig man har attackerats och rivits av en björn fem kilometer utanför Vallsta Centrum i närheten av Bollnäs.

– Mannen fördes med vanlig ambulans till Bollnäs sjukhus. Hans skador är fortfarande oklara, säger Agnes Lind på presstjänsten på landstinget Gävleborg.

– Han har blivit illa biten och riven, men det är ingen fara för livet, säger Stefan Bringsaas, brandmästare i Bollnäs, till Expressen.se.

Torbjörn Wannqvist, räddningschef i Bollnäs, har fått händelseförloppet beskrivet av sin personal på platsen för björnattacken.

– Tydligen var han ute i skogen och jagade. Det var tätt och snårigt och plötsligt så mötte han en björn som gjorde ett utfall. Han backade och björnen anföll. Då sköt han två skott och hamnade under björnen och blev biten på låret och armen. Sedan försvann björnen, säger Torbjörn Wannqvist till TT.

Larmet kom in till polisen vid 12.52.

Eventuellt har han skadeskjutit björnen som kan finnas kvar i området, säger Hesan Akbari, informatör på polisen i Gävleborgs län.

Nu jagas björnen av utskickade jägare.

Det finns runt 2 900 björnar i landet och antalet växer, enligt Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och Rovdjurscentret De 5 stora. Men björnattacker är ovanliga. Totalt har 26 attacker mot människor skett sedan 1977. Två personer har avlidit. Det vanligaste angreppet av björn har skett vid jakt, det gäller 19 fall.

Enligt forskarna är antalet attacker lätträknade och björnen ses fortfarande som ett fredligt djur.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kung Harald tillbaka på jobbet

Israelisk underrättelsechef avgår

Chefen för Israels militära underrättelsetjänst avgår efter misstagen som gjordes före Hamas terrorattack 7 oktober, skriver israeliska militären.

Gata i Lund spärras av – bombskydd på väg

Efter larm om ett misstänkt farligt föremål har en gata i centrala Lund spärrats av. Nationella bombskyddet är på väg för att undersöka föremålet.

Flera utredningar på kritiserad anstalt

Utredningar av "individer och händelser" pågår just nu på Skänningeanstalten, uppger Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmberg för P4 Östergötland.

Polisen rapporterar om farligt föremål, Lund

1 timme sedan
"Kontroll av föremål i centrala Lund", skriver polisen på sin hemsida.

Uppgifter: Hundratals kroppar i massgrav i Gaza

1 timme sedan
Närmare 200 kroppar uppges ha hittats nedgrävda vid Khan Yunis-sjukhuset Nasser sedan Israels styrkor lämnat staden, som är Gazaremsans näst största. Arbetet med att gräva fram kvarlevor väntas ta flera dagar.