- Foto: Scanpix

Elev anmäler hånfullt youtubeklipp

I klippet gör man narr av pojkens språkkunskaper.


BJUV. En 16-årig skånsk skolelev upptäckte plötsligt att han var uthängd på Youtube. En tidigare klasskamrat hade filmat honom utan att han visste om det - under en lektion i engelska. Och i videoklippet hånas han inför youtubetittare i hela världen.

Nu har 16-åringen polisanmält videoklippet och kompisen som lagt ut det.

- Det konstiga är att han hade respekt för mig när vi gick i grundskolan och nu kommer det här, säger 16-åringen till Nyheter24.

Det var en lördag för en månad sedan som en vän till 16-åringen uppmärksammade honom på att han fanns på youtube.

- Jag fick en chock. Först trodde jag att det var ett skämt. Jag hade ingen aning. Jag visste inte ens att han filmade mig, säger den uthängde eleven.

I klippet visas hur anmälaren stakar sig fram på engelska under en lektion och pojken menar att klippet lagts ut för att håna honom. Flera hundra youtubetittare har redan sett klippet och 16-åringen har märkt av en förändring i hur folk beter sig mot honom.

- Det är många som har kollat. Jag känner att det är äckligt. Folk kollar inte på mig som innan. Det är något annat i deras blickar.

Pojkens anmälan har nu överlämnats till justitiekanslern (JK) för en bedömning. Det är nämligen JK som väcker åtal i yttrandefrihetsmål - och inte en vanlig åklagare.

Men 16-åringen tror inte att det kommer hjälpa.

- Det verkar inte bli nåt. Jag fick ett brev från polisen häromdagen och det låter inte som att de kommer göra något.

Det är ju många som drabbas av att bli uthängda på nätet utan sin vetskap. Tycker du att polisen borde ta den här typen av brott på större allvar?

- Ja, det tycker jag faktiskt. Och youtube borde också göra det. De borde titta på filmer som folk lägger upp med hjälp av en tolk innan de publicerar dem. Man måste själv godkänna om man ska vara med i en film tycker jag, säger 16-åringen till Nyheter24.

 

 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!