Rekordmycket amfetamin gav tio år

En 43-åring som smugglat in det största beslaget amfetamin någonsin döms till tio år i fängelse.   


HELSINGBORG. Den 20 februari var en bra dag för Helsingborgstullen. Och en dålig dag för den 43-årige man som körde en lastbil genom tullen och blev uttagen för kontroll.

I dag, måndag, dömdes han av Helsinborgs tingsrätt till tio år i fängelse, skriver Helsingborgs Dagblad.

Beslaget på nästan 50 kilo amfetamin är det största i svensk historia. Och tullen kan tacka sina narkotikahundar, som markerade en kartong fylld med attachéväskor.

Till en början erkände 43-åringen narkotikasmuggling. Han trodde då - hävdar han - att det låg tio-tolv kilo hasch i kartongerna som han skulle lämna vidare till en annan person.

När det gick upp för mannen att det i själva verket rörde sig om amfetamin tog han tillbaka sitt erkännande.

Smugglingsresan gick från Holland via Sverige till Norge och tullen misstänker att den 43-årige kuriren har en kriminell organisation bakom sig.

På en övervakningsfilm från en bensinmack i Nederländerna syns en blå bil i sällskap med lastbilen som framfördes av 43-åringen. Samma bil fanns också ombord på färjan mellan Puttgarden i Tyskland och Rödby i Danmark när lastbilen närmade sig sitt mål i Sverige.

Man tror att 43-åringen haft kontakt med följebilen via mobiltelefon. Men den blå bilens förare är än så länge okänd för tullen.

I förhör uppger 43-åringen att han var på väg till Oslo när narkotikahundarna kom honom på spåren i Helsingborg. Under rättegången uppgav han också att han utsatts för utpressning och att han som småföretagare plötsligt hade en desperat situation på halsen.

Pengarna som han fick för att smuggla amfetaminet skulle gå till dem som utpressat honom.

Han fruktar för sitt liv och vill därför inte berätta något om sina uppdragsgivares identitet trots att de ska ha lurat i honom att det var tio kilo hasch han körde i lastbilen.

Tingsrätten konstaterar i domen att det inte är bevisat att han visste att lasten innehöll amfetamin - men att det däremot är uppenbart att han ställt sig helt likgiltig inför vad attachéväskorna innehöll. Han kontrollerade aldrig innehållet.

43-åringen fälldes på två åtalspunkter - grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling. Efter maxstraffet - tio år i fängelse - ska han dessutom utvisas på livstid, skriver HD.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Huawei dubblerade sin vinst

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4. En lokförare ska vara skadad.

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

1 timme sedan
Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.