Nazist utlämnas inte till Tyskland

Svensk grundlag skyddar mannen


En dansk man bosatt i Sverige har från maj till december 2003 skickat cd-skivor till Tyskland med nazistiskt innehåll. Den europeiska arresteringsordern avser ett överlämnande av mannen till Tyskland för att han skall ställas inför rätta där.

Justiekanslern menar i ett yttrande till åklagarmyndigheten att spridningen av skivorna med post är grundlagsskyddad. Därmed kommer mannen inte att utlämnas till Tyskland. En del av skivorna har däremot transporterats med bil, och där finns inget grundlagsskydd. Men eftersom gärningen delvis har begåtts i Sverige så är det ytterligare ett hinder för utlämningen.

Så här jobbigt kan nazisterna ha det

Skrivet av:

Senaste nytt

Två döda hittade i bil i Malmöhamn

Montana får inte förbjuda Tiktok

Den amerikanska delstaten Montana får inte förbjuda den populära men omstridda appen Tiktok, något som var tänkt att ske vid årsskiftet. Ett förbud skulle strida mot konstitutionen, enligt en federal domare.

Ozonhål stängs senare än vanligt

Varje år i oktober-november skapas ett ozonhål över Antarktis. Årets hål började bildas flera dagar tidigare än vanligt och forskare befarar att det kommer stängas sent.

Ljög om assistansbehov – sju åtalas

Sju personer åtalas för grovt bidragsbrott då de ska ha överdrivit eller lämnat falska uppgifter om sitt hälsotillstånd, rapporterar SVT Väst.

Örike vill ha bort mobiler i skolan

1 timme sedan
Mobiler ska förbjudas i skolorna i Nya Zeeland, enligt premiärminister Christopher Luxon i den nya konservativa regeringen.

Svenska gäng svindlar i Norge

2 timmar sedan
Svenska kriminella gäng ägnar sig även åt bedrägerier i Norge, enligt den norska storbanken DNB. De har haft god framgång, säger Sebastian E. Takle, avdelningschef på bankens enhet för arbete mot nätbedrägerier till näringslivssajten E24.