Sverige sätter press på Obama

På måndagen inleddes de internationella klimatsamtalen i Köpenhamn. Nu sätter Sveriges miljöminister Anders Carlgren press på Obama. Amerikanska medier förvånde över skärpan i Carlgrens uttalande.


KÖPENHAMN. Världsledarnas samtal om klimathotet inleddes i går i Köpenhamn med bistra profetior - i samma ton som tidigare, men om möjligt med ännu större eftertryck - om en annalkande epok pinad av stormar och översvämningar.

Men också med en skarp varning till Obama. Från Sveriges miljöminister Andreas Carlgren.

Amerikanska medier uppmärksammar i dag att den svenske miljöministern är ovanligt hård mot USA:s president. Amerikanerna är annars vana vid att Barack Obama behandlas med silkesvantar av europeiska toppolitiker.

- Det vore häpnadsväckande om president Obama kom hit i nästa vecka och bara levererar det som åtefanns i förra veckans pressmeddelande. Jag förväntar mig att den amerikanska presidenten har mer att komma med, sa Andreas Carlgren, enligt New York Post.

Obama har lovat att USA ska sänka sina koldioxidutsläpp med 17 procent fram till år 2020. Men EU har gått steget längre.

En ny opinionsmätning genomförd av CNN visar att de amerikaner som menar att den globala uppvärmningen är ett "bevisat faktum" fallit till 45 procent från 54 procent i juni 2008.

Men den danske statsministern Lars Løkke Rasmussen är ändå hoppfull.

- Låt oss förvandla Copenhagen till Hopenhagen den här veckan, sa han inför världens samlade pressuppbåd.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!