"Förbud för bensinbilar 2025"

Maud Olofssons och Anders Carlgren förslag tuffa för den svenska bilindustrin.


Miljöministern Anders Carlgren vill höja skatten och skärpa gränsen för miljöklassning. Centerledaren Maud Olofsson föreslår samtidigt förbud för bensinbilar 2025.

Miljöminister Andreas Carlgren berättar om sitt förslag i Svenska Dagbladet inför ett framtidskonvent som centern håller i helgen. Den skärpta skatten är riktad mot bränsletörstiga bilar, något som de svenska bilföretagen har gått om i sin produktion.

Andreas Carlgren tänker sig någon form av avgiftstrappa för utsläppen. Skattebefrielsen för miljöklassade bilar kan gälla tre till fem år och han anger 120 gram koldioxidutsläpp per kilometer som riktmärke.

– Etanolbilarna blir kvar som miljöalternativ med det blir "betydligt tuffare krav på bränsleeffektivitet", säger Carlgren. Det innebär troligen att större etanolbilar mister sin miljöstatus.

Förhandlar om stöd

Samtidigt som han säger detta förhandlar Saab och Volvo med regeringen om stödpengar för att finnas kvar i Sverige. Deras ansvariga för myndighetskontakter är kritiska mot Carlgrens förslag.

– Just nu är det viktigt för regeringen att den funderar på arbetstillfällen, säger Saab Automobiles Anna Petré.

Petré säger att det vore "klantigt av regeringen" om den inför nya regler så snabbt att bilföretaget inte hinner ställa om sin produktion i tid.

Volvos Anders Kärrberg tycker att den nuvarande nivån för koldioxidskatt räcker.

– Det blir väldigt dyrt för oss tillverkare att skräddarsy modeller efter det, säger han om Carlgrens förslag.

Bensinfria bilar

Fyra andra centerpartister, bland dem partiledaren och näringsministern Maud Olofsson, vill förbjuda bensinbilar 2025 och oljevärmda hus fem år tidigare. De gör ett utspel om en dramatisk förändring av den nuvarande energianvändningen i ett debattinlägg i Dagens Nyheter. De skriver där att centern redan föreslagit stopp 2015 för försäljning av bilar som drivs med fossilt bränsle. Nu går de ett steg till och föreslår att Sverige får en bilpark helt fri från fossilt bränsle 2025.

Tillsammans med Olofsson står Andreas Carlgren, jordbruksminister Eskil Erlandsson och infrastrukturminister Åsa Torstensson bakom förslaget.

Kollision med moderaterna

Centerns skatteexperter hamnar i ett annat förslag till framtidskonventet på kollisionskurs med moderaterna, skriver Dagens Nyheter. Centerpartisterna vill att de som tjänar mest får sänkt skatt - moderaterna prioriterar ytterligare skattesänkning för låg- och medelinkomsttagare.

– Vi vill ta nya tag, förklarar riksdagsledamoten Per Åsling i tidningen.

Lösningen är enligt centerns expertgrupp plattare skatt. Ingen ska betala mer än 50 procent i marginalskatt, säger gruppen. Den vill gå längre än regeringens beslutade höjning av gränsen för den statliga skatten till 31 700 kronor i månaden och av gränsen för den femprocentiga värnskatten till 44 900 kronor. Var centergruppen vill lägga gränserna är inte klart.

TT/ Peder Broberg

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Höör rapporterar om trafikolycka

Höjd BNP-siffra från USA

USA:s bruttonationalprodukt (BNP) ökade med 3,4 procent i fjärde kvartalet i fjol, enligt reviderade siffror från USA:s handelsdepartement.

Då är bästa tillfället att söka jobb: ”Konkurrensen minskar”

Att byta jobb kan vara en utmaning, särskilt om man vill byta karriär eller gör premiär på arbetsmarknaden. Men det finns en månad på året som det passar bäst att söka för den som vill maximera sina chanser att få ett nytt jobb.

Rekordmycket eventpengar till Bidens kampanj

Ett insamlingsevent för USA:s president Joe Biden har samlat ihop 25 miljoner dollar, motsvarande drygt 267 miljoner kronor. Det är den största insamlingen någonsin för ett politiskt evenemang, enligt Bidenkampanjen.

Wingefors om miljardförsäljningen: "En lättnad"

Embracer säljer en av sina finaste juveler när man gör sig av med Gearbox. Vd Lars Wingefors beskriver den amerikanska spelutvecklaren som "jätteduktig med väldigt fina varumärken". Men i slutändan så är vi en business och vi måste ta rationella beslut, säger han.

Åklagaren: Mänsklig påverkan bakom skredet

1 timme sedan
Det finns ingen naturlig orsak bakom jordskredet vid E6 i höstas, enligt åklagaren. Tre personer misstänks för brott, bland annat då stora mängder schaktmassa utan tillstånd flyttats till området. De här massorna har lagts på platsen där jordskredet sedermera igångsatts, säger åklagare Daniel Veivo Pettersson.