Snygg elbil i 225 km/h

- 15/10/2008, 20:56 -

Elbil i Porschechassi med maxfart på runt 225 kilometer i timmen.

Det har funnits elbilar sedan mitten av 1800-talet. Faktum är att det fanns 4 000 elbilar i USA år 1900 - dubbelt så många som alla andra biltyper tillsammans. Inklusive de med förbränningsmotor som du vanligen ser köra omkring i staden.

Men T-Forden och oljefyndigheter konkurrerade ut elbilen i början av 1900-talet. Den fick svårt att komma tillbaka. Men i samband med vår tids klimatdiskussioner har elbilen fått en skjuts framåt. I Norden har både Sverige och Danmark projekt på gång, men Norge ligger sedan 90-talet i täten.

Trots snack om elbilar verkar lanseringarna ändå aldrig komma. De ligger alltid några år längre fram. Batterierna är inte pålitliga heter det, samtidigt som efterfrågan blir större och större.

Kanske är det därför det tyska familjeföretaget Ruf gett sig in i leken. För att försöka hinna först. Eller är det för att de få elbilar som finns ser ut som glass- eller mopedbilar. Ruf har förstått att människor är fåfänga. Snyggt och snabbt säljer.

Därför lanserar de snart Konzept A, en elbil byggd i ett Porsche 911-chassi.

– Motorn ger 150 kilowatt, vilket räcker för en maxhastighet runt 225 kilometer i timmen. Tillverkaren beräknar att strömmen för att driva bilen kommer att kosta motsvarande 2,50 till 5 kronor per mil, beroende på när på dygnet den laddas från elnätet. En laddning ska räcka mellan 25 och 32 mil, skriver Ny Teknik.

Bilen beräknas kosta mellan 1,5 till 1,8 mljoner kronor. Man kommer att använda järnfosfatbaserade litiumjonbatterier.

Skrivet av: