Ras för begagnade stadsjeepar

Lågt intresse för begangnade jeepar. (TT)


Priserna på begagnade bilar fortsatte att falla under hösten, men i lugnare takt än tidigare.

En tydlig trend är att motorstarka modeller som stadsjeepar och familjebussar har klarat sig sämre än andra bilar.

– Då kan det vara fyndtider för den som behöver en sådan bil, och det finns det ju uppenbarligen, säger Tomas Ulander vid Motormännens Riksförbund (MRF).

Prisfallet för begagnade bilar perioden september-november mattades av något i jämförelse med perioden maj-augusti, visar MRF:s i sin senaste analys.

– Man kan man inte beskriva utvecklingen som ett prisras, säger Tomas Ulander.

Prisnivån för perioden september-november sjönk 4,2 procent mot 5,5 procent perioden innan.

– Fortfarande är prisfallet större än normalt, säger Tomas Ulander.

Han kopplar det bland annat till finanskrisen och krisen för bilbranschen som tyngs av ett överutbud på nya bilar. Överutbudet har lett till att nybilsmarknaden mer eller mindre har kollapsat. Bilhandlarna försöker med olika medel, kampanjer och ränteerbjudanden, bli av med nya bilar. Det får i sin tur effekt på marknaden för begagnade bilar.

– Här kan man tala om deflation, man kan i princip köpa en ny bil i dag för samma pengar som för 5-10 år sedan, fast med större säkerhet och bättre utrustning, säger Tomas Ulander till TT.

På marknaden för begagnade bilar har till exempel VW, Toyota och Peugeot haft mindre värdeminskning än andra märken under året. Volvo och Saab har haft en något sämre utveckling under hösten liksom bilar som drivs med traditionella bränslen som bensin och diesel.

Utbudet av stadsjeepar och familjebussar med sådana drivmedel är nu stort och bilhandlarna vill då minska sina lager, konstaterar MRF.

Skrivet av:

Senaste nytt

Polisen rapporterar om trafikolycka, Trelleborg

1 timme sedan

Misstänkt föremål – tåg i Malmö utrymt

1 timme sedan
Ett tåg och närområdet omkring har utrymts på Hyllie station i Malmö. Anledningen är att misstänkt farligt föremål har hittats på tåget, skriver polisen på sin hemsida.

120 döda i översvämning i Kenya

1 timme sedan
Dödssiffran stiger efter massiva översvämningar i Kenya. Enligt en regeringstjänsteman har nu 120 personer mist livet i översvämningarna.

Efter uppgångarna – USA-börsen tuffar på

1 timme sedan
De ledande amerikanska aktieindexen kämpade tappert vidare under tisdagens handel, efter måndagens nedgångar. Breda S&P500-index steg 0,1 procent, Dow Jones industriindex lyfte 0,2 procent och tekniktunga Nasdaqs kompositindex steg 0,3 procent.

Stor brand i industrihotell – explosionsrisk

1 timme sedan
En omfattande brand har brutit ut i en industrilokal i Bårhult, väster om Göteborg, uppger räddningstjänsten.

Äldre sjukhuspatient lämnades ensam – ramlade, bröt höften och dog

2 timmar sedan
En undernärd äldre patient med noterad fallrisk lämnades ensam på vårdavdelningen. Då ramlade patienten, bröt höften och dog innan man hann operera.