Torsdag 30 Jun
Stockholm

Svenskarna nöjda med tandvården

Svensk samhällsservice håller måttet, anser folket. Bäst är tandvården. (TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Svensk samhällsservice håller måttet, anser medborgarna i en kvalitetsenkät. Bäst betyg får tandvården.

Mellan den 15 oktober och den 10 november lät Svenskt Kvalitetsindex (SKI) telefonintervjua drygt 8 000 personer och företag om hur nöjda de är med samhällsservicen. SKI har sedan 1989 mätt belåtenhet och kvalitetsutveckling i näringsliv och offentlig sektor på en lång rad områden.

Även under de tre senaste åren har tandvården legat i topp, mest tack vare privattandläkarna. SKI konstaterar att gapet mellan privat och offentligt driven tandvård nu är större än tidigare. Fast såväl folktandvården som privattandläkarna får högre betyg i den här mätningen.

Efter två års tillbakagång har den privata drivna sjukvården fått fler nöjda patienter. Det betyder att avståndet mellan privat och offentlig vård åter ökar. Patienterna pekar på både den upplevda medicinska kvaliteten och på hur de blir omhändertagen. Nöjdast är patienterna i östra Sverige.

Över huvud taget är förtroendet för sjukvården fortsatt högt och har ökat under det senaste året.

Även utbildningsväsendet belönas med bättre omdömen. Störst belåtenhet ståtar förskolan med. Gymnasieskolan och högskolan får samma betyg som i fjol, medan grundskolan gjort en statiskt säkerställd uppryckning till en högre nivå.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.