Inget snabbspår för homoäktenskap

De borgerliga partier som är för könsneutrala äktenskap vill inte ansluta sig till oppositionens motion.


De tre borgerliga partier som är för könsneutrala äktenskap vill än så länge inte ansluta sig till oppositionens motion i ämnet. Ordföranden i civilutskottet, socialdemokraten Carina Moberg, har tillsammans med vänsterpartiet och miljöpartiet begärt att utskottet ska behandla oppositionens motion.

Men på tisdagen deklarerade de borgerliga i utskottet att de inväntar regeringens proposition i ämnet. Den är dock bara en ramproposition, eftersom alliansregeringen inte lyckats komma överens i frågan. I stället väntas moderaterna, folkpartiet och centern skriva en motion med förslag till en könsneutral lagstiftning.

Eftersom det redan finns en sådan motion och oppositionen och de tre borgerliga partierna i huvudsak är överens, tycker oppositionen att riksdagen i stället ska sätta igång arbetet utifrån den motionen för att spara tid. Men det sade alltså de borgerliga nej till.

TT//Anas González Cruz

Skrivet av:

Senaste nytt

Två döda hittade i bil i Malmöhamn

Montana får inte förbjuda Tiktok

Den amerikanska delstaten Montana får inte förbjuda den populära men omstridda appen Tiktok, något som var tänkt att ske vid årsskiftet. Ett förbud skulle strida mot konstitutionen, enligt en federal domare.

Ozonhål stängs senare än vanligt

Varje år i oktober-november skapas ett ozonhål över Antarktis. Årets hål började bildas flera dagar tidigare än vanligt och forskare befarar att det kommer stängas sent.

Ljög om assistansbehov – sju åtalas

Sju personer åtalas för grovt bidragsbrott då de ska ha överdrivit eller lämnat falska uppgifter om sitt hälsotillstånd, rapporterar SVT Väst.

Örike vill ha bort mobiler i skolan

1 timme sedan
Mobiler ska förbjudas i skolorna i Nya Zeeland, enligt premiärminister Christopher Luxon i den nya konservativa regeringen.

Svenska gäng svindlar i Norge

1 timme sedan
Svenska kriminella gäng ägnar sig även åt bedrägerier i Norge, enligt den norska storbanken DNB. De har haft god framgång, säger Sebastian E. Takle, avdelningschef på bankens enhet för arbete mot nätbedrägerier till näringslivssajten E24.