Torsdag 7 Jul
Stockholm

Ras för begagnade stadsjeepar

Stadsjeepar och familjebussar har klarat sig sämre än andra bilar.(TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Priserna på begagnade bilar fortsatte att falla under hösten, men i lugnare takt än tidigare.

En tydlig trend är att motorstarka modeller som stadsjeepar och familjebussar har klarat sig sämre än andra bilar.

–Då kan det vara fyndtider för den som behöver en sådan bil, och det finns det ju uppenbarligen, säger Tomas Ulander vid Motorbranschens riksförbund (MRF).

Prisfallet för begagnade bilar perioden september-november mattades av något i jämförelse med perioden maj-augusti, visar MRF:s i sin senaste analys.

– Man kan man inte beskriva utvecklingen som ett prisras, säger Tomas Ulander.

Prisnivån för perioden september-november sjönk 4,2 procent mot 5,5 procent perioden innan.

– Fortfarande är prisfallet större än normalt, säger Tomas Ulander.

Han kopplar det bland annat till finanskrisen och krisen för bilbranschen som tyngs av ett överutbud på nya bilar. Överutbudet har lett till att nybilsmarknaden mer eller mindre har kollapsat. Bilhandlarna försöker med olika medel, kampanjer och ränteerbjudanden, bli av med nya bilar. Det får i sin tur effekt på marknaden för begagnade bilar.

– Här kan man tala om deflation, man kan i princip köpa en ny bil i dag för samma pengar som för 5-10 år sedan, fast med större säkerhet och bättre utrustning, säger Tomas Ulander till TT.

På marknaden för begagnade bilar har till exempel VW, Toyota och Peugeot haft mindre värdeminskning än andra märken under året. Volvo och Saab har haft en något sämre utveckling under hösten liksom bilar som drivs med traditionella bränslen som bensin och diesel.

Utbudet av stadsjeepar och familjebussar med sådana drivmedel är nu stort och bilhandlarna vill då minska sina lager, konstaterar MRF.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.