Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Stor satsning på våldtäktsfall

Nyheter | 25/11/2008 08:41

För att klara upp fler sexualbrott lanseras i dag ett nationellt samarbete mellan flera myndigheter.

Ungefär var åttonde polisanmälan om våldtäkt leder till åtal. Sverige har av FN kritiserats för hanteringen om sexualbrotten. Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK), har fått i uppdrag av regeringen att förbättra omhändertagandet av våldtäktsoffer.

Därför ska nu poliser, åklagare och sjukvårdspersonal i fem pilotorter utbildas i omhändertagande av våldtäktsoffer. Hjälpmedlen som används för att säkra tekniska spår ska också förbättras.

På många av landets akutmottagningar finns ett så kallat rape-kit, vilket är en väska med tekniska hjälpmedel. Innehållet i väskan är sammanställt av Statens kriminaltekniska laboratorium och ska innehålla allt som behövs för att säkra bevisning från offer och förövare.

Överläkaren på akutmottagningen för våldtagna kvinnor på Södersjukhuset i Stockholm, Lotti Helström, ser ett stort problem i våldtäktsanmälningarna.

Hon anser att polisen inte använder den kunskap som finns på sjukhusen när de handskas med våldtäktsfall.

– Bara 65 procent av de prover som vi tagit begärs ut av polisen. Resten av fallen lägger de ner utan att fråga, menar Helström, skriver DN.

Skrivet av: