Ännu högre lön för EU-politiker

Sveriges EU-parlamentariker får kraftigt höjd lön efter valet nästa år. (TT)


Omkring 17 000 kronor mer i månaden kan EU-parlamentarikerna glädjas åt.

Regeringen hade kunnat välja att vänta med höjningen i fem år.

I dag betalas ledamöternas löner av hemländerna, vilket inneburit att de som haft lägst arvode haft under 10 000 kronor i månaden och de som haft mest tio gånger mer, över hundratusen kronor i månaden. Det har ansetts vara orättvist. I och med förändringen kommer flera länders ledamöter att få en kraftig lönehöjning, andra en lönesänkning.

De nuvarande 19 svenska parlamentarikerna har, som riksdagsledamöterna, 52 900 kronor i månaden och betalar svensk skatt.

De svenskar som väljs till EU-parlamentet i juni nästa år ser ut att få över 30 procent mer. Lönen blir preliminärt cirka 70 000 kronor i månaden (7 400 euro) före skatt.

När EU-länderna blev överens om de nya lönerna och övriga villkor så gav de också medlemsländerna en möjlighet att välja. Valet består i att de kan lägga på nationell skatt och att de kan vänta en tid med att gå över till de nya lönerna.

Det innebär bland annat att Sverige, och alla andra, skulle ha kunnat vänta med att införa nya löner till 2014.

Då skulle man bara skjuta problemet framför sig, säger EU-minister Cecilia Malmström (fp) om att regeringen inte vill fasa in de nya lönerna senare utan låter dem slå igenom direkt efter valet till EU-parlamentet i juni nästa år.

Sverige var bland de länder som kämpade mest för att få ta ut skatt på hemmaplan, vilket nu kommer att ske. Anledningen är att man vill att ledamöternas villkor så långt som det är möjligt ska likna riksdagsledamöternas.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!