40-åringen vansinneskörde längs med E4:an.
1 av 2
40-åringen vansinneskörde längs med E4:an. - Foto: JOHAN NILSSON / SCANPIX
Och försökte med berått mod backa in i en polisman när han skulle gripas.
2 av 2
Och försökte med berått mod backa in i en polisman när han skulle gripas. - Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Biljakt slutade med mordförsök på polis

Efter en lång biljakt försökte en man köra över en polisman.


NORRKÖPING. En lång biljakt utmed E4:an på onsdagsmorgonen fick en dramatisk upplösning när den jagade bilisten med berått mod körde rätt in i en polis.

Det började med att polisen fick larm om en dikeskörning utanför Norrköping.

- Det var en man i fyrtioårsåldern som hade kört i diket efter väg 209 och vi tyckte ju att han betedde sig lite underligt. Då brukar det ju vara endera chock eller någon typ av drogpåverkan, säger Hans Borglund vid Norrköpingspolisen, till Norrköpings Tidningar.

Körde utan körkort

Föraren fick följa med till polisstationen där man konstaterade att han inte bara varit påverkad under körning - utan dessutom saknade körkort.

Efter förhör försattes mannen på fri fot framåt småtimmarna.

- Här verkar det som att någon bekant till honom har hämtat ut bilen, för nästa gång vi kommer i kontakt med honom så sitter han bakom ratten igen, berättar Hans Borglund för NT.

Backar in i polisen

När en polispatrull ser mannen ute på vägarna igen försöker de få honom att stanna. Men icke.

- Han vägrade att stanna och drar iväg på E4:an norrut i hög hastighet.

Nu vidtar en vild biljakt i hög hastighet.

- Vi hade 3-4 bilar som följde efter honom, och några kilometer bortanför Jönåker stannade han. Vi trodde nog att han hade gett upp, och en polisman klev ur sin bil för att närma sig mannen, säger Hans Borglund till NT.

Misstänkt mordförsök

Men mannen umgicks inte med några tankar på att kasta in handduken. Tvärtom lägger han in backen och kör i full fart mot en polisman som närmar sig hans bil.

- Ja, den backande bilen fick med sig radiobilens backspegel och polismannen fick kasta sig undan helt enkelt. Det var klart avsiktligt, så vi skriver en anmälan om mordförsök, säger Hans Borglund till NT.

Tappade bort honom

40-åringen lyckas därpå vända bilen och fortsätter sin vansinnesfärd söderut - men på fel körbana.

- Vi tappade honom där. Poliserna på plats säger att han körde runt 180 kilometer i timmen, och vid sextiden har ju morgontrafiken på E4:an börjat komma igång.

Polisen hoppas kunna gripa mannen snart i och med att man har hans identitet. 40-åringen är hemmahörande i södra delen av landet.

/
/
/
/
/
/
/
Bil
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

2 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

2 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

2 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

3 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

3 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.