Politikernas lösning - vi måste arbeta mer

Långtidsutredningens säger att vi ska arbeta mera.


Ett långt arbetsliv och en kort studietid är Långtidsutredningens recept för att rädda den ekonomiska tillväxten.

Vi måste vara på banan längre för att behålla välfärden.

Bättre grundskola och avgifter på högskolorna ska få ut ungdomar i arbetslivet snabbare. Och höjd pensionsålder ska hålla oss kvar längre.

Ungdomar börjar arbeta allt senare. För att råda bot på det krävs ett effektivare utbildningssystem, anser utredarna. I dag klarar för få gymnasieutbildningen och studenterna tillbringar för många år på högskolorna.

Av landets 20-åringar saknar nästan 30 procent slutbetyg från gymnasieskolan. På högskolan tar svenska studenter i snitt sex år på sig för att genomföra fyra års heltidsstudier. Bara hälften har tagit examen efter sju år.

Långtidsutredarna tror att någon form av avgifter på högskolan, eventuellt med lånemöjligheter och stipendiesystem, skulle korta studietiderna.

Ett annat sätt att öka antalet arbetstimmar under ett liv är att stanna kvar längre på arbetsmarknaden. Det kräver att åldersgränserna inom ålderspensionssystemet anpassas till den ökade livslängden, det vill säga att pensionsåldern höjs. Om åldersgränserna i pensionssystemet ska följa medellivslängden skulle både den lägsta pensionsåldern - i dag 61 - och den högsta -67- höjas. Det bör övervägas, anser utredarna i ett inlägg på Dagens Nyheters debattsida.

Utan fler arbetade timmar i båda ändarna av svenskarnas liv blir det svårt att garantera ekonomisk tillväxt och finansiera det offentliga välfärdssystemet, spår de.

Långtidsutredningens huvudbetänkande presenteras på fredagen.

Skrivet av:

Relaterat
Senaste nytt

Mordet på Tove i Vetlanda: Här är allt som hänt i fallet

Frågan i Sunaks tal: Blir det några snabbtåg?

När vågar Tories hålla val? Och ska den omtalade biljonjärnvägen kapas? Det är frågorna i fokus när Storbritanniens premiärminister i dag håller tal på partikongressen i Manchester.

Nio av tio gängkriminella återfaller i brott

Hela 91 procent av ungdomarna med gängkoppling som döms till sluten ungdomsvård återfaller i brott inom några år, enligt en ny rapport.

Flygresor fortsätter öka – till utlandet

Svenskarnas flygresor ökade i september med fem procent jämfört med samma månad 2022, enligt ett pressmeddelande med statistik från statliga Swedavias flygplatser. Utvecklingen beror främst på ökat utrikesresande från Arlanda.

Statsvetare: Bäddar för nya kriser i USA

Beslutet att avsätta Kevin McCarthy visar på en spricka inom Republikanerna som kan leda till nedstängning i USA – och problem för Ukraina. Det menar statsvetaren Chris Galdieri, som flaggar för att de kommande veckorna kan bli tumultartade.

Kritik: Svagt stöd till elever på industriorter

1 timme sedan
Elever på orter med låg utbildningsnivå behöver allt stöd de kan få av skolan. Men i stället nöjer sig skolorna ofta med "good enough", enligt en ny granskning. Det är ett oroväckande resultat, säger Skolinspektionens generaldirektör Helén Ängmo.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.