Polispampar i öppet krig

Polischefen för Storgöteborg misstänker att cheferna diskriminerar kvinnor.


GÖTEBORG. Maria Oswaldson, polischef för Storgöteborg, sparkades den 17:e november. Anledningen sades vara en förtroendeklyfta mellan henne och övriga ledningsgruppen. Själv sa hon att det berodde på att hon var en kvinna. Men i dag var hon tillbaka på jobbet. Och misstänker ledningen för kvinnodiskriminering. Samtidigt som ledningen fortfarande saknar förtroende för henne.

– Den enda kommentar jag har är att jag är oerhört förvånad över händelseutvecklingen och över att Maria är tillbaka i dag. Jag avvaktar med spänning måndagens möte mellan Maria och länspolismästaren Ingemar Johansson, skriver Klas Friberg, tillförordnad länspolismästare i ett brev till GP.

"Personfråga"

Men Maria Oswaldson försöker tona ner kriget.

– Det är klart att det är jättetråkigt och känns jobbigt. Men min förhoppning är att vi ska kunna prata om det här som vuxna människor, reda ut allt och fokusera på verksamheten.

Oswaldson vägrar godta motiveringen och menar att det är en personfråga.

– Det här kan vara en jämställdhetsfråga, det är många i min omgivning som hävdar att det är det. Jag vill att någon utifrån tittar på situationen och undersöker om det är ett jämställdhetsproblem.

– Det handlar nog om att jag varit för drivande i ledningsgruppen. Vi ser olika på flera frågor och vilar på olika grundsyner. Jag vill förändra saker.

Glad att vara tillbaka

Att det ska vara kvinnodiskrimering är inte troligt menar polisens informationschef Malin Sahlström.

- Det sitter fyra kvinnor, förutom Maria, i vår ledningsgrupp.

Men trots allt som har hänt är hon glad över att vara tillbaka på jobbet.

–Det känns fantastiskt skönt. Jag älskar mitt jobb och har fått ett jättestort stöd från alla omkring mig, säger hon till GP.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Uppgifter: Israel ska ha träffat mål i Iran

Nu börjar världshistoriens största val

En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.

Över hundra döda i stora översvämningar

1 timme sedan
Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

1 timme sedan
Afrikanska kvinnor har 130 gånger större risk att dö av komplikationer i samband med graviditet och förlossning än en kvinna i Europa eller Nordamerika, visar en ny FN-rapport. Och framstegen gällande mödradödligheten världen över har stannat av.