Polisen kritiseras för fyllegripande

Polis granskas och kritiseras för fyllegripanden.


Allt fler hamnar i fyllecell enligt lagen om omhändertagande av berusade (LOB). Nu väcker ökningen och tillämpningen av LOB kritik. Utredare vill att de omhändertagna förs direkt till vårdinrättningar i stället för till polisceller.

Polisen omhändertar också helt lagligt enligt LOB stökiga eller aggressiva människor som inte är särskilt berusade, skriver Svenska Dagbladet. Dessa människor försvinner från gatan i åtta timmar och polisen anser att den kan uträtta vanligt polisarbete under tiden.

Statistik hos Vägverket, dit polisen redovisar LOB-ingripandena, tyder på en 40-procentig ökning i år jämfört med 2005, från 48 000 fall till mellan 65 000 och 70 000. Orsaken till att polisen redovisar ingripandena för Vägverket är att de kan leda till omprövning av körkort.

LOB ersatte 1976 en 102 år gammal fyllerilag. Med den nya lagen blev fylleri inte längre brottsligt. Tanken var att de omhändertagna skulle kunna få hjälp och av detta skäl planerades många tillnyktringsenheter runt om i landet. Dessa har inte blivit verklighet och i stället hamnar kraftigt berusade i polisceller.

Polisens ökande bruk av LOB utreds av förre landshövdingen Gerhard Larsson. Tillämpningen av lagen oroar honom liksom att ett tiotal berusade personer avlidit sedan de hamnat i polisens eller kriminalvårdens celler under 2000-talet. Andra har dött när polisen kört dem i sina bilar.

– Det är helt oacceptabelt och väldigt allvarligt att vi har haft så många dödsfall, säger Larsson till SvD.

Polisen bildar sig en egen uppfattning om hur LOB ska tillämpas och den stämmer inte överens med lagens avsikt, visar ett examensarbete vid juridiska institutionen i Lund. LOB används ofta i stället för andra tvångsmedel som är besvärligare eftersom de måste prövas av åklagare.

Konkreta exempel finns på att lagen används i direkt bestraffande syfte där personer hamnat i konflikt med polisen, säger examensarbetets författare, juristerna Anna Dahlström och Christian Malmqvist till SvD.

TT//Anas González Cruz

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polens president stoppar dagen efter-piller

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

Ica har fått hård kritik efter lanseringen av den nya "hushållsfärsen". Nu svarar matjätten på kundernas negativa kommentarer.

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

1 timme sedan
Polisen har gått ut med en internationell efterlysning efter en man som misstänks ha legat bakom dödsskjutningarna i Farsta i södra Stockholm den 10 juni förra året, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Örkelljunga: Polisen rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en villa i Eket.", skriver polisen på sin hemsida.

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

1 timme sedan
En ny lag som trädde i kraft 1 januari 2024 har satt den svenska hamburgerkedjan Max i knipa. Men själva menar Max att det beror på kunderna.

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

2 timmar sedan
Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.