Sahlin kritiserar sig själv

Oppositionsledaren anklagar alliansen för s-regeringens jämställdhetstapp.


Sverige tappar i jämställdhetsligan. Det har fått oppositionsledaren Mona Sahlin (s) att anklaga regeringen för raset. Men det Sahlin glömde var att tappet skedde under s-regeringen.

Nya siffror från World Economic Forum visar att Sverige för första gången halkar ned från sin förstaplats på världsrankingen över jämställda länder till en tredjeplats. Norge och Finland har gått om. Det fick Sahlin att ondgöra sig över alliansregeringens jämställdhetspolitik.

– Effekterna av två år med regeringen Reinfeldt syns redan. Vi har under den moderatledda regeringen trillat ner till tredjeplatsen på World Economic Forums lista gällande Gender Gap Index 2008. Tidigare år har Sverige alltid legat på första plats, sa Sahlin i ett pressmeddelande.

Det verkar dock som att Sahlin eller hennes stab inte läste den nya rapporten särskilt noga eftersom rankningen bygger på siffror mellan åren 1998 och 2006. Då styrde socialdemokraterna Sverige, och Sahlin satt i regeringen. När medierna ifrågasatte Mona Sahlins uttalande, vägrade hon att kommentera uppgifterna.

Hon skickade i stället fram partiets jämställdhetspolitiske talesman Claes Borgström, som hellre ville gå på regeringen än kommentera sakfrågan.

– Den nuvarande regeringen har inget grepp om vad jämställdhet är. Man har ingen idé om hur man ska förändra de strukturer som ligger till grund för ojämställdheten. Deras passivitet leder till att jämställdheten går bakåt, säger han, till TT.

I World Economic Forums rapport konstateras att Sverige varken har blivit bättre eller sämre på jämställdhet under perioden, utan att landet ligger på en stabil nivå.

Se Claes Borgström prata jämställdhet nedan.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Turkisk uppmaning om enighet efter Hamasmöte

Kriminalvårdare döms för våld mot intern

En kriminalvårdare på Skänningeanstalten döms av Linköpings tingsrätt för att ha misshandlat en intern.

Sex häktade efter rekordstort knarkbeslag

Sex personer har begärts häktade för synnerligen grovt narkotikabrott. De greps i samband med en stor polisinsats i Nynäshamn söder om Stockholm på torsdagen.

Tusentals drabbade av strömavbrott

Ett strömavbrott har under lördagen drabbat Eons kunder i Upplands Väsby kommun norr om Stockholm. Som mest berördes drygt 12 000 av Eons kunder.

Jasmin lever som hemmafru: "Råd att leva på en inkomst"

1 timme sedan
Kan man leva som hemmafru och ändå ha en trygg privatekonomi? Nyheter24 har pratat med Jasmin som lever som hemmafru, och hållbarhetsekonomen Madelén Falkenhäll, för att svara på det.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Helsingborg

1 timme sedan
"Singelolycka på Sofiebergsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.