...på myndigheter som Skatteverket. Där trodde man när man först fick regeringens brev att någon satt en nolla för mycket i siffran 6 000 praktikanter.
1 av 2
...på myndigheter som Skatteverket. Där trodde man när man först fick regeringens brev att någon satt en nolla för mycket i siffran 6 000 praktikanter.
Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m) medger att målet är högt ställt, men menar att det är viktigt att sätta press...
2 av 2
Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m) medger att målet är högt ställt, men menar att det är viktigt att sätta press... - Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Regeringen dumpar unga utan jobb på myndigheter

Statliga myndigheter tvingas ta emot tiotusentals arbetslösa ungdomar som praktikanter. Oppositionen sågar förslaget som desperat.


Statliga myndigheter och verk ska ta emot 65 000 praktikanter som ett grepp för att komma tillrätta med arbetslösheten - inte minst bland unga, skriver Dagens Industri.

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m) inser att det kan bli svårt, men menar att det är viktigt att sätta press på myndigheterna att leva upp till samma mål som kommunerna.

"Ett skämt?"

Men statstjänstemännens fackförbund ST och den rödgröna oppositionen är djupt kritiska och menar att det rör sig om en desperat åtgärd för att frisera siffrorna inför valet.

– Är det ett skämt? 65 000 praktikanter inom de närmaste månaderna det är ju fullkomligt befängt, säger vänsterpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson, Josefin Brink, till Svenska Dagbladet.

Vänsterpartiet har också föreslagit att myndigheterna ska erbjuda traineeprogram.

– Men det förutsätter en viss kvalitet. Då handlar det om personer som har kvalifikationer för att senare gå in och jobba på de här myndigheterna och som får handledning och inskolning. Jag tycker att det här verkar vara en desperat åtgärd från regeringen för att frisera siffrorna. Det går inte att tolka det på ett annat sätt, säger Josefin Brink till SvD.

/
/
/
/
/
/
Senaste nytt

Sjukhus missade att slå larm – patient dog

Många nya bilar har dåligt krockskydd

Många nya bilar ute i handeln når inte upp till fem stjärnor i Folksams sammanställning av bilmodellernas krockskydd. Trafiksäkerhetsforskaren Anders Ydenius säger att säkerhetsbristerna ökar risken för medicinsk invaliditet vid en olycka.

Hizbollah avfyrar raketer efter Israelattack

1 timme sedan
Den islamistiska extremistgruppen Hizbollah i Libanon avfyrade raketer mot Israel på onsdagen som svar på en israelisk flygräd då en kvinna och ett barn dödades.

Polisen i Åre rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Polisen får in en anmälan om en viltolycka på E14 mellan Strand och Uppland.", skriver polisen på sin hemsida.

Här dansar Gunilla Persson med epa-killar i Norrköping: "Vilken fest"

1 timme sedan
Gunilla Persson, 65, är aktuell med Melodifestivalen. I dagarna åkte hon igenom sin födelsestad Norrköping. Nu sprids en video på henne när hon dansar med epa-killar på en parkeringsplats utanför Max.

Regeringen föreslår nya avlyssningslagar

1 timme sedan
Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss för att ge polisen fler så kallade preventiva tvångsmedel, som bland annat buggning, redan i sommar.