...om de rödgröna vinner valet. Avdraget för hushållsnära tjänster ska nämligen avskaffas är oppositionen numera överens om.
1 av 2
...om de rödgröna vinner valet. Avdraget för hushållsnära tjänster ska nämligen avskaffas är oppositionen numera överens om. - Foto: Bertil Ericson/SCANPIX
Många som jobbar med hushållsnära tjänster kan få se sig om efter nya jobb...
2 av 2
Många som jobbar med hushållsnära tjänster kan få se sig om efter nya jobb... - Foto: Scanpix

Rödgröna överens: Bort med pigavdraget

Den rödgröna oppositionen snubblade först - men nu är de överens om avdraget för hushållsnära tjänster: Det ska bort.


STOCKHOLM. På en pressträff med pensionärsorganisationerna på tisdagsmorgonen slog de rödgröna näven i bordet. Det förhatliga pigavdraget ska avskaffas vid ett maktskifte i höst.

Rut - skatterabatten för hushållsnära tjänster - blev en het potatis efter att miljöpartiet, i ljuset av att de senaste siffrorna visar att avdraget skapat många jobb, sagt att det bör vara kvar. Det har både partiets ekonomiskpolitiska talesperson Mikaela Valtersson och språkröret Peter Eriksson tydligt markerat.

Lars Ohly sa nej

Vissa s-profiler har varit inne på samma spår, men vänsterpartiets Lars Ohly har kategoriskt avvisat avdraget.

Nu försäkrar alla tre att de är överens. S-ledaren Mona Sahlin, miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand och vänsterparitets ledare Lars Olhy säger sig vara helt överens.

– Vi är överens om att systemet ska bort, men vi är beredda att diskutera tidpunkten. Vi har föreslagit att det tas bort ett år senare så skillnaden är inte så stor, säger miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand.

"Vinner vi tas det bort"

Också Mona Sahlin, ger ett annat besked i dag än på 90-talet när hon var en stor anhängare av avdraget för hushållsnära tjänster.

– Vinner vi valet kommer det att tas bort. Det finns ingen ovisshet i det. Skatteavdragets konstruktion är orättvis och fel, säger hon.

/
/
Senaste nytt

Finlands nye president bjuds in till Sverige

Fortsatt oklart kring blodbad i Gaza

Efter flera timmars väntan rullade lastbilarna med hjälp in i Gaza stad. Hundratals personer rusade mot platsen för att få tag på mat till sina hungriga familjer. Vad som hände sedan råder det delade meningar om. Så snart som hjälplastbilarna anlände började israelerna skjuta alla som var på vägen, säger ett vittne till Al Jazeera.

Kung Harald kvar "några dagar till" på sjukhus

Norges kung Harald, 87 år, blir kvar på sjukhuset i Malaysia några dagar till, meddelar hovet.

Polisen rapporterar om ordningslagen, Stockholm

"Åhörare har under pågående debatt i Riksdagen stört den. En person har gripits av vakter.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om brand, Malmö

"Brand i lägenhet på Bennets väg.", skriver polisen på sin hemsida.

Frankrike: Ryssland eldade på väggluspanik

Rysk desinformation på sociala medier förstärkte paniken över den befarade vägglusvågen i Frankrike i höstas, enligt ministern för Europafrågor Jean-Noël Barrot.