Onsdag 28 Sep
Stockholm

Rödgrön enighet om datalagring spricker

Trots att de rödgröna så sent som för ett par veckor sedan var överens om att införa det efter en rödgrön valseger.
1 av 3
Trots att de rödgröna så sent som för ett par veckor sedan var överens om att införa det efter en rödgrön valseger. Foto: ULF PALM / SCANPIX /
På tisdagen sa vänsterpartiet att den rödgröna uppgörelsen inte längre gäller.
2 av 3
På tisdagen sa vänsterpartiet att den rödgröna uppgörelsen inte längre gäller. Foto: FREDRIK PERSSON/SCANPIX
3 av 3

Först ångrade sig vänsterpartiet och nu också miljöpartiets språkrör Peter Eriksson - som i dag säger nej till datalagring. Den rödgröna enigheten i frågan spricker därmed.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

För ungefär två veckor sedan lyckades den rödgröna oppositionen komma överens om en av de svåra knäckfrågorna: EU:s datalagringsdirektiv. Nu är splittringen ett faktum på nytt.

Det var den socialdemokratiska regeringen Persson, med dåvarande justitieminister Thomas Bodström (s) i spetsen, som drev på det nya gemensamma europeiska datalagringsdirektivet. Och miljöpartiet och vänsterpartiet tillhörde de mest hårdnackade motståndarna.

Enighet spricker

Men som ett led i att nå överenskommelser om viktiga delar av politiken gick miljöpartiet och vänsterpartiet med på att införa direktivet mot bakgrund av att Sverige fällts i EG-domstolen.

Men redan ett par veckor senare bryter vänsterpartiet och miljöpartiet överenskommelsen. I går deklarerade vänsterpartiet att man svängt i ett pressmeddelande:

- Vänsterpartiets uppfattning är att Sverige inte ska implementera datalagringsdirektivet, säger Anki Ahlsten, partisekreterare för vänsterpartiet.

Mp vill stoppa direktivet

Och i en debattartikel på SVT Debatt skriver språkröret Peter Eriksson tillsammans med andra ledande företrädare för miljöpartiet att EU:s datalagringsdirektiv är "en av flera integritetskränkande "anti-terrorlagar" sedan 11 september 2001" och att mp vill stoppa direktivet.

"Datalagringsdirektivet är varken startpunkt eller slutstation i integritetskampen, men det är en fråga som fortfarande går att vinna", skriver Peter Eriksson med flera på SVT Debatt.

Miljöpartiets Peter Eriksson försöker förklara turerna i den rödgröna överenskommelsen i en intervju med Sveriges Radios Ekot:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.