Ohly föreslår Norge som Saab-ägare

Norska staten kan komma att bli ny ägare till Saab om Lars Ohlys förslag går igenom.


Vänsterpartiets ordförande, Lars Ohly, föreslår Norge som ägare till Saab, som nyligen lagts ut till försäljning.

– Jag tror inte att staten ska gå in som ensamägare. Man ska leta efter långsiktiga ägare och en sådan som jag tycker man ska ta kontakt med är det den norska regeringen, säger Lars Ohly, till Sveriges Radio.

Där har Ohly stöd av näringsminister Maud Olofsson (c) som menar att Saab är en för stor börda för svenska staten.

– Regeringens uppgift är att se till stödja forskning och utveckling. Jag ser inte som statens uppgift att äga bilföretag. Både Ford och GM måste ta ansvar i sitt ägande, säger Olofsson, enligt DI.

Den amerikanska biljätten General Motors fick offra det svenska bilmärket för sin överlevnad. Nu letar man möjliga intressenter. Ohly menar att Norges stora resurser kan användas till "strategiska investeringar" såsom en Saab-affär.

– Jag har haft kontakt med dem och föreslagit att den svenska regeringen ska ta kontakt, säger Ohly.

Om regeringen beslutar sig för att anta förslaget blir det upp till finansminister Anders Borg att ta kontakt med Kristin Halvorsen (v) på motsvarande ministerpost i Norge.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Greta Thunberg åtalas återigen för ohörsamhet

Storbritannien stärker försvaret

Storbritannien ska lägga 2,5 procent av sitt BNP på försvarsutgifter, meddelar premiärminister Rishi Sunak under ett besök i Polen. Under 2023 lade landet drygt 2,2 procent av BNP på försvaret.

Flera döda på Engelska kanalen

Fem personer, varav ett barn, omkom när de försökte passera Engelska kanalen från Frankrike till Storbritannien, meddelar franska myndigheter. Det sker bara timmar efter att det brittiska parlamentet godkänt det kontroversiella lagförslaget om migrantflyg till Rwanda.

Thedéen: Lågkonjunkturen mildare än befarat

Riksbankschefen Erik Thedéen konstaterar att inflationen gått i rätt riktning och att den är "betydligt lägre" än Riksbankens prognos. "Det bäddar för att köpkraften kan komma tillbaka", säger han i ett tal enligt ett pressmeddelande.

Strul för Systembolaget – risk för tomma hyllor

Planerar du att dricka något i helgen? Då får du skynda dig till Systembolaget. En stor del av systembolagets drycker kan ta slut innan helgen.

Cloettas godis innehåller farliga ämnen – här är hela listan

Hundratals ton chokladgodis från tillverkaren Cloetta stoppades från försäljning under tisdagen. Anledningen? Det innehåller palmolja som förorenats med hälsofarliga ämnen. Här är hela listan på alla godissorter som påverkas.