Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Regeringen lägger fram stödpaket

Nyheter | 04/12/2008 09:03

Den svenska regeringen väntas ge stöd till den vacklande bilindustrin.

Det planerade stödpaketet tros vara värt omkring 15 miljarder kronor och ska pumpas in i forskning och utveckling samt stötta arbetsförmedlingen och underlätta skattesänkningar.

När det gäller de utelämnade bilmärkena Saab och Volvo är regeringen fortfarande tveksam till statligt ägande, men öppnar upp för andra möjligheter.

– Man har inte omprövat idén om ägande, man är benhårt emot att gå in och äga Saab eller Volvo helt eller delvis. Däremot öppnar man ju för lån och krediter till de här bilföretagen. Det är verkligheten och politiska realiteter som tvingar regeringen dit, säger SVT:s källa, med stöd i uppgifter från regeringskansliet.

Näringsminister Maud Olofsson (c) har varit mycket skeptisk till ett statligt ägande och kallat det för en "förlusttyngd" affär. Vänsterpartiets ordförande Lars Ohly föreslår Norge som ägare till Saab. Det förslaget har ännu inte bemötts, men samtal kan komma att äga rum. I nästa vecka väntas paketet presenteras i deltalj.

Skrivet av: