Nobel sponsras av kärnvapenföretag

Vetenskapsmän och prisutdelare rasar mot Nobelstiftelsens samarbete med svartlistade krigsmateriellproducenten Honeywell.


Nobelfestens vita dukar, gnistrande kristallkronor och prestigefyllda titlar solkas ner av smutsigt sponsorsamarbete. Nobelstiftelsen tar emot mångmiljonbelopp från krigsmaterielltillverkaren Honeywell. Men Nobelstiftelsens vd, Michael Sohlman, vill inte kännas vid kritiken.

– Vi har inte kunnat se att det är något som helst problem. Vad skulle det vara för problem med Honeywell? säger Michael Sohlman, till Ekot i Sveriges Radio.

Vd:n Michael Sohlman menar att Nobelstiftelsen inte har något med företaget Honeywell att göra, utan endast med bolaget. Men på Honeywell hometown solutions försäkrar företaget och bolaget i allra högsta grad hör ihop.

På Nobels webbplats syns Honeywells logga tydligt och klart. Professor Håkan Wennersten som sitter i Nobels kemikommittén godkänner inte sponsorvalet.

– Där kan jag vara mycket tydlig: absolut inte! säger han, till Vetenskapsradion.

Honeywell tillverkar bland annat attackhelikoptrar och delar till kärnvapenstridsspetsar har varit Nobelstiftelsens sponsor sedan 2006. Trots Sohlmans inställning hörs tydliga röster hörs från högt uppsatta inom Nobelarrangemanget.

– Hade jag fått välja så hade jag ju inte valt dem. Om det här blev känt och det blev protester så skulle det naturligtvis fläcka ned nobelbaneret, säger Anders Bárány, som är med och delar ut fysikpriset och som tidigare var sekreterare i fysikkommittén och är anställd på Nobelmuséet, till Vetenskapsradion i Sveriges Radio.

Honeywell är ett så kallat svartlistat företag och är den femtonde största vapentillverkaren i världen, enligt fredsforskningsinstitutet Sipri. Det amerikanskägda bolaget värderas till motsvarande 80 miljarder svenska kronor.

Se inslag om Nobels fredspris:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!