Nobelvinnaren Harold Pinter död

Dog efter en lång tids kamp mot cancern. Blev 78 år.


Nobelpristagaren Harold Pinter gick bort på julafton efter en lång tids kamp mot cancern. Pinter var en av sin tids största manusförfattare och blev belönad med Nobelpriset i litteratur 2005 med motiveringen att han "i sina dramer frilägger avgrunden under vardagspratet och bryter sig in i förtryckets slutna rum". Själv blev han förvånad över utmärkelsen.

– Jag är mållös. Jag är överväldigad och djupt rörd av nyheten. Jag kan inte ge ord åt vad jag känner, sa Pinter som ansågs vara för sjuk för att besöka Sverige.

Vänsteraktivisten Pinter sågs mer som en manusförfattare och dramatiker än en författare.

– Harold Pinter lyssnade på vanliga människor och i vanligt tal hittade han ett slags poesi som han kunde omsätta på scenen. Han förstod att vi alla vandrar vid ravinens kant i våra vardagsliv, säger Michael Billington som skrev hans biografi till Sky Channel.

Hans största och mest kända verk innefattar bland annat manuset till John Fowles "Den franske löjtnantens kvinna" 1982 som blev nominerad till en Oscar och sin debutpjäs "The Caretaker, The Dumb Waiter and The Birthday Party" 1960. Fram till sin död sågs han alltjämt som britternas största dramatiker under andra halvan av 1900-talet.

2004 belönades han med Wilfred Owen-utmärkelsen för sin diktsamling där han kritiserar kriget i Irak.

– Invasionen av Irak var ett banditdåd och ett uttryck av flagrant statsterrorism, och den visar på ett totalt förakt för internationella rättsprinciper, sa Pinter då.

Pinter föddes 1930 i London av judiska föräldrar som undkommit förföljelsen i Polen. Lady Antonia Fraser, hans andra hustru, är övertygad att han kommer ihågkommas.

– Han var otrolig och det var ett privilegium att leva med honom i över 33 år. Han kommer aldrig att glömmas, säger hon till The Guardian.

Se Pinters Nobelföreläsning om konst, sanning och politik

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!