Torsdag 2 Dec
Stockholm

Demonstranter inspärrade

Polisen har spärrat av den plats i Salem där dödsmisshandeln av en 17-årig pojke skedde år 2000.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

En stor polisstyrka bevakar de två demonstrationer som hålls i Salem under dagen. Flera demonstranter var maskerade och kastade sten och smällare mot polisen. Omkring 250 demonstranter hålls inspärrade i tågstationen i Rönninge.

Runt tretiden kördes ett pendeltåg in på perrongen i Rönninge. Polisen försökte då få de sista aktivisterna som fortfarande var kvar på perrongen att gå in i tåget. Enligt DN.se:s utsände vill aktivisterna inte gå in i tåget frivilligt och mindre tumult har uppstått, skriver DN.

– Runt 14-tiden hade två fullsatta bussar fyllts med demonstranter, men fortfarande väntade ett stort antal personer på att visiteras för att kunna lämna perrongen. Enligt polisen handlar det totalt om närmare 250 personer, skriver SvD.

– När vi kom till Rönninge stoppades alla genast av kravallpolis. Sedan dess står vi här på perrongen, utan någon information. Mina journalistkollegor säger att polisen sagt att alla som vill och sköter sig kan lämna, men det stämmer inte, uppger en källa till SvD.

Den högerextrema Salemfonden har fått tillstånd för fackeltåg klockan 16-19. Nätverket mot rasism har tillstånd för en stillastående demonstration klockan 12-15.

Polisen stoppade, visiterade och bussade även iväg ett stort antal aktivister från området kring Kafe 44 på Södermalm i Stockholm vid lunchtid på lördagen.

Demonstrationerna började år 2000 i Salem efter att en 17-årig pojke dödades av en pojke med utländsk bakgrund. Sedan dess har högerextrema grupper årligen samlats där för att gå i fackeltåg, medan motdemonstranter försökt störa dem.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela