Hantering av avlidna väcker kritik

- 09/01/2009, 07:45 -

På grund av platsbrist förvaras avlidna utanför kylrummen.

KRISTIANSTAD. På grund av platsbrist förvaras avlidna utanför kylrummen vid Centralsjukhuset i Kristianstad. Sjukhuset har plats för 40 kroppar, men på torsdagen fanns 55 stycken på sjukhuset och fler var på väg in.

– Det är full i våra två kylar och vi är tvungna att lägga de avlidna skavfötters och på golvet i kylrummet. Man mår riktigt dåligt av det och det är inte etiskt, säger obduktionsteknikern Morgan Arvidsson till Kristianstadsbladet.

Situationen har lett till anhöriga inte har kunnat ta ett sista farväl eftersom kroppar varit illa åtgångna efter att ha förvarats i flera dagar i allt för hög temperatur.

Enligt lagen ansvarar landstinget för alla som avlider hemma, på sjukhus eller på offentlig plats, medan kommunen ansvarar för dem som avlider på ett särskilt boende. När det är dags för kistläggning går ansvaret över till församlingen.

Problemet i Kristianstad är att kommun och kyrka inte tar det ansvaret fullt ut, vilket har lett till att sjukhuset har tvingats ta hand om samtliga avlidna.

Skrivet av: