Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Psykpatient mördades på svensk klinik

Nyheter | 13/01/2009 12:43

– En exceptionellt ovanlig händelse, säger chefsöverläkare Martin Flodin.

En 70-årig man har mördats på allmänpsykiatriska kliniken i Örebro.

– En exceptionellt ovanlig händelse, säger chefsöverläkare Martin Flodin till TT.

En 52-årig medpatient på kliniken har erkänt och häktats misstänkt för mord.

Den tragiska händelsen utspelades på morgonen den 5 januari på allmänpsykiatriska kliniken. Dagen innan hade 52-åringen kommit till kliniken.

På en av klinikens fyra avdelningar vistades den aktuella morgonen 18 patienter och flera vårdare. En av patienterna, den 52-årige mannen, började bråka med en annan patient, en 70-årig man. Den yngre gick till attack mot den äldre och tillfogade honom så allvarliga skador att han avled efter några dagar.

Sällsynt mord

– 52-åringen har angett ett motiv och det har med offrets sjukdomsbild att göra, säger kommissarie Robert Haslinger vid Örebropolisen.

Han vill i övrigt av utredningsskäl inte uttala sig om dådet och hur 70-åringen dödades. Flera personer såg överfallet men hann inte ingripa. De båda männen kände inte varandra närmare. De hade dock sett varandra vid något tillfälle för flera år sedan. Mordet har chockat sjukhuset och dådet beskrivs som mycket ovanligt.

– Det är ytterst sällsynt att en patient dödar en annan på ett sjukhus. Jag har under mina 25 år inom psykiatrin aldrig varit med om något liknande, säger chefsöverläkare Martin Flodin vid allmänpsykiatriska kliniken.

Utreder rutiner

Han förstår att mordet kan skapa oro och rädsla hos många att söka upp den psykiatriska vården, men försäkrar att sjukhuset nu gör allt för att händelsen inte ska upprepas.

– Vi kan inte se att något brustit men vi utreder ändå vad som hänt. Det gäller att se över våra rutiner och se vad vi kan göra så att det inte händer igen, tillägger han.

Martin Flodin understryker att det inte är farligt att komma till psykiatrin och menar att risken för att utsättas för våld inte är större där än i samhället i övrigt.

Skrivet av: