Lettland: SEB bäddade för krisen

"De svenska bankerna måste ta ansvar för Lettlands ekonomiska kris"


Svenska banker i Lettland lånade ut pengar billigt, under många år. Nu när den lettiska ekonomin havererat får SEB och Swedbank skulden.

Landets kanske mest inflytelserika politiker Ainars Slesers anser att de svenska storbankerna bör betala notan för deras bristande ansvar i Lettland.

Slesers vill införa en "strafflag" mot stora banker som går ut på att de i tre år "ska förbjudas att ta över och sälja ut insolventa kunders fastigheter och föra pengarna till Sverige".

Än så länge har inte den lettiska regeringen slutit upp bakom honom, men nyhetsbyrån BNS säger att koalitionspartierna redan för liknande tal.

SEB skriver till SVT att de först måste ha underlag att ta ställning till. "Generellt kan vi säga att vi i det längsta tittar på att lösa kundens situation på bästa sätt, det gynnar både kund och bank."

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Sverige återlämnar finska kranier

Netflix krossade förväntningarna

3 timmar sedan
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

3 timmar sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

3 timmar sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

3 timmar sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

3 timmar sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.