Rök- och snusförbud införs på jobbet

Det blir totalt rök- och snusförbud för alla kommunanställda i Sorsele. Folkhälsorådet föreslår löneavdrag för tjuvrökare.


SORSELE. Som första kommun i Sverige, inför Sorsele rök- och snusförbud på kommunala arbetsplatser. Det har kommunfullmäktige beslutat i samråd med Folkhälsorådet. Rådet föreslog också löneavdrag för de anställda som tjuvsnusar eller röker och bryter mot policyn. Förslaget kan nu sprida sig till andra kommuner.

– Det borde vara en självklarhet med rökfria arbetsplatser, säger Karin Israelsson, ordförande i Sorsele folkhälsoråd, till Västerbottens-Kuriren.

Beslutet om förbudet togs redan i våras men nu godkändes också handlingsplanen av kommunstyrelsens personalutskott.

Planen innebär att de anställda har rätt röka och snusa på lunchrasten, men inte i sina arbetskläder eller nära arbetsplatsen. Policyn ska gälla oavsett om man arbetar inom sjukvården, räddningstjänsten eller inom någon annan kommunal verksamhet. Folkhälsorådets förslag om löneavdrag godkändes inte av personalutskottet, trots att det hade stöd av många politiker i kommunen.

– Jag är osäker på om vi har stöd i lagen för att ta ett sådant beslut, säger Ann-Christin Fjellman, personalsekreterare vid Sorsele kommun.

Även om förslaget är kontroversiellt ser vissa förbudet som en chans att bryta med gamla vanor.

– Nu passar jag på att sluta röka, säger Sven-Erik Lindbom som arbetar på äldreboendet Lillågården i Sorsele.

Nyheter24 har tidigare rapporterat om det finska snusförbudet och den kritik som riktats mot Sveriges tobakspolitik. Nu återstår det att se om lagen blir gällande för Sverige och om Sorseles rök- och snusförbud når andra svenska kommuner.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Nästa artikel
Rök elektroniskt