Snusande amerikaner oroar forskarna

När snus lanseras i USA blir forskarna oroliga.


Snus är välkänt här i Sverige, men förbjudet i alla andra EU-länder. USA har däremot inget sådant förbud, och nu jobbar snusföretagen på att ta sig in på den amerikanska marknaden. Senast ut är Camels variant på den svenska tobaksvaran.

Den höga nikotindosen som man får av snus, cirka åtta milligram per portion, oroar dock de amerikanska forskarna. De är rädda för att snuset skall vara både cancer- och beroendeframkallande.

Hälsomyndigheter i West Virginia analyserade redan marknadsförd snus tidigare i år. Då visade sig varje portion innehålla mellan 2 och 5 milligram nikotin per portion. Dosen har alltså redan hunnit öka.

R.J. Reynolds äger det amerikanska tobaksföretaget som lanserar snus i USA. Han hoppas att snus ska slå på den amerikanska marknaden.

– Snuset möter sociala förväntningar bra. Det blir ingen passiv rökning eller spottande, säger Reynolds till New York Times.

Forskaren Robert Anderson menar dock att det negativa överväger, speciellt eftersom dess diskretion kan locka tonåringar. Det är med blandade känslor som snus lanseras i USA.

I Sverige snusar 14 procent av befolkningen och varje år säljs cirka 175 miljoner dosor snus.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!