Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Fel med mobilförbud på rättspsyket

Nyheter | 24/09/2008 07:15

Rättspsykiatriska kliniken i Växjö får inte ta patienters mobiltelefoner.(TT)

Rättspsykiatriska kliniken i Växjö hade inte rätt att ta ifrån patienterna deras mobiltelefoner så som skedde i våras. Det fastslår Socialstyrelsen. Men klinikledningen vet ändå inte hur den ska agera.

När ledningen i mars i år beslutade att alla intagna skulle lämna ifrån sig sina mobiltelefoner för att inte kunna kommunicera med omvärlden, anmälde flera av patienterna åtgärden till Socialstyrelsen som kom med sitt svar på tisdagen, rapporterar Sveriges Radio Kronoberg.

Klinikchefen Anita Åkesson hävdade att mobilbeslutet var en arbetsmiljöfråga. Dessutom har några av patienterna använt sina mobiltelefoner till att begå nya brott.

– Jag är fortfarande ytterst ansvarig för arbetsmiljön. Här är det två olika lagar som kolliderar. Som jag ser det är det här ett oerhört stort problem, och det inte bara i vår verksamhet, säger hon.

– Enligt Socialstyrelsen får kliniken inte utfärda ett generellt förbud mot mobiltelefoner bland patienterna. Varje beslut ska vara individuellt, säger styrelsen och hänvisar till bland annat lagen om rättspsykiatrisk vård.

Ändå är det osäkert om patienterna får tillbaka sina mobiler.

– Jag kan inte svara på det nu. Vi måste värdera detta. Det är för tidigt, vi har inte hunnit värdera vilka konsekvenser detta får, och hur vi ska förhålla oss, säger Anita Åkesson.

Skrivet av: